Zadnjega dne septembra smo se zaposleni ACS v zgodnjih jutranjih urah odpravili na študijski obisk organizacije za izobraževanje odraslih Dante na Reki (Hrvaška). To je bil tretji študijski obisk v organizaciji Sindikata SVIZ ACS in vodstva ACS – do sedaj smo že obiskali kolege v IO v Italiji in Avstriji.

Na Reko smo se pripeljali dva dni po močnem neurju. Razen po nekaj potopljenih čolnih in naraslih ter motnih vodah ni bilo videti, da je bilo vreme tako silovito, da so imeli celo smrtno žrtev. Na cilju nas je pričakala nasmejana ekipa sodelavcev ustanove Dante. Po ogledu prostorov so nam predstavili svoje delo v projektih EU in druge izzive. Zanimiv se nam zdi vavčerski sistem za brezplačno vključitev odraslih v izobraževanje. V diskusiji o tem so kolegi iz organizacije Dante predstavili tudi dileme in ovire, s katerimi se pri tem srečujejo. Velik zalogaj je zanje opredelitev zelenih delovnih mest, za katera morajo v okviru sistema izpeljevati izobraževanje. Dotaknili smo se tudi konflikta interesov izvajalcev izobraževanja znotraj tega sistema.

Naši gostitelji so bili navdušeni nad slovenskim pristopom k svetovanju v izobraževanju odraslih. Pokazali smo jim tudi videoposnetek dogajanja v projektu EPUO. Drugi del našega obiska pa je bil izpeljan v obliki delavnice, saj smo se preizkusili pri uporabi VR očal za učenje angleškega jezika.

Popoldanski čas je bil namenjen vodenemu ogledu Reke in Opatije. Odlična vodička je postregla s številnimi zanimivostmi. Izvedeli smo, da je mama znanega Al Caponeja iz teh krajev. Presenetljiv podatek je tudi, da v pomorskem muzeju na Reki hranijo enega od petih rešilnih jopičev, ki so bili uporabljeni v reševalni akciji potnikov s Titanika in so se ohranili. Strokovno in turistično bogat dan se je zaključil s sproščujočim ogledom botaničnega parka v Opatiji.

Vera Mlinar (vera.mlinar@acs.si), ACS