Zaradi znanega dogajanja, povezanega z epidemijo novega koronavirusa, smo prvotni termin TVU 2020 (8. maj–14. junij) prestavili na začetek jeseni. Začenjamo 4. septembra, dogodki pa se bodo odvijali vse tja do 9.oktobra.

Nekoliko smo preoblikovali ime: Teden vseživljenjskega učenja smo razširili v Tedne, spremenili smo podobo in prenovili spletno stran.

S prenovljeno spletno stranjo želimo med drugim spodbuditi k učenju in delovanju. Vabimo vas k ogledu Aninega bralnega in Erikinega učnega kotička, Darijanovega videokotička, Francijevega čarunalniškega ter Matejinega spletnega kotička.

V TVU bodo letos delovali koordinatorji, izbranih v postopku Javnega razpisa MIZŠ za sofinanciranje programov in dejavnosti IO v letu 2020, in še nekateri drugi. Ti bodo to vlogo opravljali v skromnejšem obsegu in s svojimi sredstvi. Vse koordinatorje TVU 2020 vabimo, naj svoje dogodke in prireditve podizvajalcev prijavijo v informacijski sistem TVU.

 

Že od aprila snujemo letošnje dogodke in pripravljamo vse tisto, kar je očem nevidno, za izpeljavo Tednov pa neizogibno.

Medtem ko smo lani TVU slovesno odprli na barviti prireditvi na prostem, bo letošnje odprtje 4. septembra virtualno, kar je v zadnjih mesecih že bolj ali manj v navadi. Povsem drugače pa bo s Parado učenja 9. septembra. Želimo in upamo, da bodo epidemiološke razmere dopuščale festivalske dogodke v vseh krajih, kjer jih načrtujejo. Verjamemo, da Parado učenja – Dneve učečih se skupnosti poznate, vse tiste, ki pa je ne, vabimo k ogledu predstavitvenega filmčka, ki je nastal že leta 2014.

Letošnje leto bodo poleg Parade učenja zaznamovale še druge skupne akcije oziroma dogodki na izbrane teme. Te so: Digitalna preobrazba družbe, Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje, Migracije in izzivi večkulturnosti, Trajnostni razvoj – lokalno in globalno!, Učim se, torej sem!, Dan za kakovost, Beremo skupaj – za znanje in zabavo! in Kulturna dediščina – spoznajmo, varujmo, ohranimo!

Andragoški kolokvij bomo združili z dogodkom PLA, na katerem bomo gostili nacionalne koordinatorje projekta EPUO iz vse Evrope. Izpeljali ga bomo na daljavo. Tema dvodnevnega srečanja (15. in 16. septembra) bo Doseganje določenih skupin: katera orodja uporabiti, partnerji, finance?

Vse to in še veliko drugega se bo odvijalo v letošnjih TVU. Znane razmere nas silijo, da letošnje dogajanje zastavimo zelo drugače. Verjamemo, da nam bo vsem skupaj uspelo.

Vabimo vas, da spremljate spletno stran TVU, kjer bomo objavljali aktualne novice in vas z objavami v koledarju prireditev spodbujali, da se številnih dogodkov udeležite.

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS