Parada učenja 2022 – na treh prizoriščih (na Jesenicah, v Novem mestu in Slovenj Gradcu) je bila že desetič po vrsti, v Litiji prvič. Povsod drugod (prizorišča in programi so nanizani tukaj) nekje v tem razponu. Zaradi lanske jesenske izpeljave TVU (in PU) so mnogi nosilci v zadnjih devetih mesecih ta izziv sprejeli že drugič, kar ni mačji kašelj! Nasprotno, vsakič znova gre za izjemen podvig, ki vključuje marsikaj – od usklajevanja prirediteljev na lokalni ravni ter vstavljanja njihovih kamenčkov v pisani mozaik dogodkov do spoprijemanja z administrativnimi postopki, zvestimi spremljevalci javnih prireditev. Marsikateri dodatni izziv se porodi nepredvideno ter preizkuša prožnost in inovativnost organizatorjev. Ti v svojih okoljih odigravajo tudi širšo vlogo koordinatorjev TVU.

Na srečo pri tem niso sami, saj so v večini okolij že ponotranjili dejstvo, da gre za njihov dan, dan učečih se skupnosti! Koordinatorji PU so ‘le’ gonila sila in povezujoči dejavnik, ki vsako leto pritegne dodatne sledilce. Zato je navdušujoče doživljati prijateljsko povezanost ustanov in njihovih predstavnikov, ki poskrbijo za raznolike privlačne vsebine. Ganljivo je spremljati izmenjavo ali celo interakcijo generacij na odru in pod njim. Vsega je ravno prav, tako da se vsakdo lahko poistoveti s katero od prikazanih priložnosti za učenje in ustvarjanje. In četudi je pogosto v ospredju nekaj znanih oseb, ki pritegnejo pozornost in zaženejo vrtiljak PU, je ta namenjena sleherniku – in to je jasno čutiti.

Ostaja pa poziv vsem nam: še bolj presezimo krog prepričanih in naslednjič na Parado za roko pripeljimo nekoga, ki v vseživljenjsko učenje (še) ni vključen!

‘Parada učenja je vsebinska obogatitev TVU,’ tako je povezovalec napovedal pisano dogajanje na Cankarjevem trgu, kjer zdaj domuje ZLU, ter množico govorcev in nastopajočih na PU v Zagorju ob Savi. Zasavci so učenje na ta način slavili že šestič, drugič zapovrstjo v Zagorju. Ni manjkalo priložnosti za lastno učenje, preizkuse spretnosti, navduševanje nad učnimi dosežki drugih, medgeneracijsko povezovanje, druženje, radost, smeh … Fotoutrinke tega bogatega dogajanja najdete tukaj.

Mileni Dimec, predsednici Društva UTŽO Litija in Šmartno, je nosilec PU v Litiji, Izobraževalni center Geoss, podelil naziv ambasadorke vseživljenjskega učenja. ‘Dobro se sliši,’ se je korenito odzvala, ‘a za mano stojijo čvrsti stebri. Hvala vam!’ Mnogo navdušencev nad učenjem vsega mogočega se je izmenjevalo na odru. Na stojnice so vabile nadvse zanimive vsebine, plesne in glasbene točke pa so prispevali vsi – od najmlajših do starejših. O tem, da se bo Litija spet potegovala za PU, sploh ni več dvoma. Utrinki so na voljo tukaj.

Rdeča nit sedme PU v Šmarju pri Jelšah je bil slogan ‘Od talenta do mojstrstva’, ki so ga v videonagovorih z lastno zgodbo osvetlile znane in manj znane osebe. V programu PU so svoje mesto našli dogodki, ki so potekali na območju Obsotelja in Kozjanskega. V samem Šmarju je stojnice in nastope slabo vreme sicer pregnalo v notranjost kulturnega doma, zato pa je ta pokal po šivih. Direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah, dr. Marko Samec, je svoj nagovor zaključil s sloganom ‘Rastemo skupaj!’ In prav v tem duhu je potekala PU, odlično povzeta tukaj.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

Svojo krožno pot po Sloveniji sem začela v Krškem. Doživela sem ves živžav tovrstnih dogodkov: nasmejani in dobrovoljni ljudje so se ustavljali pri enih in drugih stojnicah ter srkali nova (spo)znanja. Milni mehurčki, ki so preletavali trg, so bili prispodoba znanja, ki leti v nebo, in hkrati s svojim pokom nakazuje minljivost naučenega.

V Novem mestu sem tkala vezi. Torto ob 10-letnici Parade sem sicer zamudila, bila pa sem priča zanimivemu strokovnemu dogodku ob zaključku projektov VšečKAM in GREM – Karierni center za mlade in Re.M.I.D.A. Vse skupaj se je začelo z vrtenjem lego kock  med prsti, končalo pa v sproščenem pogovoru s sodelujočimi in seveda z Anito, Teo, Tino in Zvonko iz RIC.

Pika na i pa je bil večerni dogodek v Šmarju pri Jelšah. Aljoša Bagola, ki ga poznamo po odmevnih oglasih, me je očaral s svojim kovaštvom besed, pomenov. Z nami je delil recept za RAVNOTEŽJE, ki je skrit v besedi sami: včasih nam za kaj mora biti RAVNO, če ne nam bo vse samo še TEŽJE. Če dobro pomislim, so vse pomembne rešitve zagat že v poimenovanju samem.

Ko sem se v sredo zvečer vračala s prizorišč, ki sem jih obiskala, me je prevevala hvaležnost, da delam, kar delam, in da sem lahko del tega, kar ustvarjamo drug za drugega. Več o moji poti lahko preberete v blogu.

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS

Izobilje priložnosti za učenje

Z veseljem sem se udeležila 8. Parade učenja v Kranju. Številne učeče se skupnosti vseh generacij so pod taktirko LU Kranj povzročile pravi radovedni vrvež okrog stojnic in odra. V oči mi je padla stojnica Komunale Kranj, kjer sem pridobila novo znanje o ravnanju z odpadki. Ogreli smo se z jutranjo vadbo Društva Šola zdravja, sledili so nastopi otrok, plesalk, upokojencev, zborov in folkloristov. Ambasadorja TVU in PU, športnika Cene Prevc in Tadeja Brankovič, sta se s svojimi zgodbami o vseživljenjskem učenju odlično zlila z obiskovalci, saj se sama nenehno učita in sta navdih drugim. Več utrinkov si oglejte v kratkem videu.

Pot sem nadaljevala na Parado učenja v Medvode, kjer me je s pronicljivimi motivi navdušila fotografska razstava o uporabi fotografije in glasbe za vključevanje manjšin. Na pokriti tržnici so učeči se pod vodstvom KD Sejalec umetnosti zagnano širili znanja in veščine. Prisotna je bila tudi tolmačka za gluhe in naglušne. Tržnico znanj sem doživela kot zelena vrata za učenje in kulturo vseh generacij. Prisluhnila sem Dušici Kunaver, ki je povezala kulturno dediščino lokalnega okolja in učenje. Z opazovanjem ročnega mletja žita sem izvedela več o samooskrbi. Barvit dan sem zaključila s kvizom o poznavanju zgodovine Slovenije. Zanimiva fotogalerija je objavljena na FB

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS

“Za učenje ni nikoli prepozno, naj krepi in radosti!”

Praznično vzdušje vseživljenjskega učenja je nekdanji dan mladosti preplavilo tudi Ajdovščino in Novo Gorico.

Na Lavričevem trgu v Ajdovščini je že v dopoldanskih urah odmeval živahen odrski program, številne stojnice, na katerih so se predstavljala domača društva, organizacije in ustanove za izobraževanje in usposabljanje iz lokalnega okolja, pa so privabile obiskovalce vseh generacij.

Dogodek v odlični organizaciji LU Ajdovščina je obiskal tudi župan Tadej Beočanin. Poudaril je, da pozdravlja dogodke, ki na plano prinašajo številne priložnosti za vključevanje ljudi v vseživljenjsko učenje.

Živahno, ustvarjalno in glasno pa je bilo v popoldanskih urah pred MO v Novi Gorici. »Naj se sliši glas o vseživljenjskem učenju daleč naokoli!« LU Nova Gorica je k sodelovanju povabila Radio Robin, ki je v živo oddajal neposredno s prizorišča dogajanja in tako promoviral PU. Poslušalci so spremljali intervjuje in glasbeni program, kar je mnoge nagovorilo, da so si dogajanje prišli ogledat tudi v živo. Dodatno radovednost obiskovalcev je spodbudila sladica presenečenja.

Slavnostni pridih dogodku so dodali trije nagrajeni ambasadorji učenja, ki jim je prišel čestitat tudi župan Nove Gorice Klemen Miklavič.

Erika Brenk (erika.brenk@acs.si), ACS

‘Naj teče učenje skozi življenje’ – in obratno

MOCIS iz Slovenj Gradca svoj moto v lokalni skupnosti živi dobesedno in vsak dan. Posebno pa ga podčrtajo na vsakoletni, letos že deseti Paradi učenja. Stojnice so bile postavljene v idiličnem okolju dvorca Rotenturn. Živahni utrip je popestril dan vsem – županu, ki je potožil, da dvorišče sicer sameva, udeležencem vseh generacij, ki so bodisi nastopali bodisi predstavljali svoje dejavnosti na stojnicah, pa tudi naključnim mimoidočim. Pogovor s temi, bolj ali manj znanimi posamezniki, me je tako tu kot na moji naslednji postaji najbolj obogatil.

Na UPI – LU Žalec so se odločili za popoldanski termin, saj so želeli, da dan učečih se skupnosti doživi čim več ljudi. Udeležili so se ga tudi zmagovalci fotonatečaja, ki so v objektiv ujeli čudovite trenutke iz narave. Prisluhnili smo glasbi, telovadili v parku in se v živo soočili z nudenjem prve pomoči. Zdelo se je, kot da je res. Polne roke dela je imela tudi prostovoljka Aleksandra Škoflek, letošnja dobitnica priznanja učečim se iz savinjske regije. S svojim sodelovanjem je priznanje več kot upravičila.

Tudi drugje po Sloveniji so koordinatorji privabili k sodelovanju številna društva, (izobraževalne) organizacije, podjetja. Na Jesenicah so Parado učenja priredili tako v mestu kot bližnji Žirovnici. V Črnomlju so na vabilo z velikimi črkami napisali ‘Poklicijada’ – torej so se medgeneracijsko povezovali ob tej temi. V Murski Soboti so dan učečih se skupnosti uglasili na temo ‘Učenje je življenje, naj krepi in radosti,’ v Rogaški Slatini pa so dodali krajevno ‘junakinjo’ Elo Peroci, katere 100-letnici rojstva se letos tudi sicer veliko posvečajo. Tudi v Ormožu je iz programa zaznati medgeneracijsko povezovanje ter številne priložnosti za pridobivanje ročnih in drugih spretnosti. Izvirna ideja je doma v Slovenski Bistrici – izbrali so predloge za bistriško ulico z najlepšim imenom. Katera je? Zdaj je morda že znano …

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Oblikovanje fotografij: Nevenka Kocijančič

Skip to content