Po lanski virtualni izvedbi parade smo se letos v Slovenj Gradcu ponovno lahko družili »v živo«, v mesecu maju, na dan mladosti. In mladi so nam letos resnično pokazali, da na njih svet stoji ter da so odlični promotorji vseživljenjskega učenja.

Mladi, mlajši in najmlajši na Paradi učenja

Letošnje parade so se udeležili v največjem številu doslej. Poleg 32 partnerjev v koordinacijski mreži MOCIS-a, ki so se predstavljali na stojnicah, so se dopoldanskem dogajanju v idiličnem okolju atrija dvorca Rotenturn pridružili otroci slovenjgraških vrtcev in osnovnih šol.

Pravljični maraton

Tako niso manjkali niti nastopi najmlajših otrok iz vrtca niti osnovnošolcev, ki so se predstavili s petjem in plesom. Dogajanje na osrednjem prireditvenem prostoru sta v Večgeneracijskem centru Andeški hram spremljali živa knjižnica, ki jo je v Slovenj Gradec pripeljalo društvo ljubiteljev knjig Meškova Bukvarna, in pravljični maraton, ki so ga za vrtčevske otroke pripravile knjižničarke Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec.

Pravljični maraton

Vrhunec dogajanja je bilo finalno tekmovanje v sestavljanju Rubikove kocke, na katerem so sodelovale slovenjgraške in okoliške osnovne šole, za strokovnost in regularnost tekmovanja pa so poskrbeli člani Rubik kluba Slovenije. Udeležilo se ga je 21 najboljših učencev iz različnih šol. Ultimativni zmagovalec je bil Lado Erjavec, katerega najboljši čas je znašal pičlih 14 sekund. Mladi so nam res pokazali, da je, z vajo in motivacijo, znanje lahko »mala malca«.

Finale tekmovanja v sestavljanju Rubikove kocke

V videoposlanici je vse zbrane finaliste pozdravil tudi letošnji ambasador učenja, Nik Škrlec.

Letošnja Parada učenja 2022 je imela tudi mednarodno razsežnost, saj sta nas ravno v tem tednu v sklopu izmenjave #ErasmusPlus obiskali Nuria in Marina, predstavnici partnerskega centra za izobraževanje odraslih Cea de Yecla – Murcia iz regije Murcia v Španiji. V dobrih dveh dneh in pol sta spoznali Mocis, Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec in naše izobraževalne ter druge dejavnosti, si ogledali nekaj lepot zelene Koroške ter izkusili naš priljubljen način preživljanja prostega časa v toplejšem delu leta – delo na “gruntu” in piknike!

Mednarodna udeležba iz Španije

Načrtovani popoldanski del Parade učenja, ki naj bi prizorišče preselil v mestno jedro Slovenj Gradca, je zaradi slabe vremenske napovedi žal odpadel, vendar izvedbo načrtujemo v kratkem. Aktivnosti bodo ob drugi priložnosti namenjene družinam v želji po vzpodbujanju druženja in vzajemnega učenja. Posvečali se bomo predvsem učenju skozi gibanje, saj še vedno velja, da zdrav duh domuje v zdravem telesu. Starši in stari starši se bodo lahko z otroki in vnuki učili skozi ustvarjalne igre, tekmovanja, poligone in mestno orientacijo ter hkrati spoznavali nabor aktivnosti, ki jih ponuja Center za družine Andeški hram. Mladi bodo svojo koordinacijo in motorične spretnosti preizkušali na plezalni steni ter poleteli z male Planice. Pridružil se nam bo znan slovenski športnik, z mini koncertom pa nas bo razveselil Challe Salle.

Matej Praprotnik, Čar podkastov

Parado učenja je sklenilo vizionarsko predavanje Mateja Praprotnika v slovenjgraškem Kulturnem domu z naslovom Radio, čudoviti svet pripovedovanja. Izvedeli smo, kdo je glavni krivec, da radio kljub ničkolikokrat napovedanem koncu ob napadih televizije in interneta še vedno vztraja, se razvija in ljudje mu še vedno prisluhnejo ter mu med mediji celo najbolj zaupajo. Kdor zna iskati, bo v vesolju zvočnih vsebin hitro našel čudovite zgodbe in se navdušil nad novo estetiko pripovedovanja. Kdor išče, ta najde, prisluhne in se uči … vse življenje.

Janja Bartelj (janja.bartelj@mocis.si),  MOCIS, Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec

Skip to content