Udeleženci programa PUM-O Zasavje so zasnovali in izvedli projekt »Zdrav duh v zdravem telesu«. 2. julija smo obiskovalcem v prostorih RCR v Zagorju premierno pokazali kratki igrani film »Šampion« ter predstavili mini fitnes, ki smo ga uredili v naših prostorih.

Projekt »Zdrav duh v zdravem telesu« je plod možganske nevihte zasavskih Pumovcev. Prikazati smo želeli možnosti brezplačne rekreacije in aktivnosti za mlade v Zasavju, v naših prostorih urediti mini fitnes za vsakodnevno nabiranje kondicije in sproščanje odvečne energije ter raziskati možnosti dostopa do cenovno ugodne zdrave prehrane.

V času snovanja projekta je v skupini zaokrožilo veliko udeležencev, zato je prvotna projektna ideja doživela kar nekaj sprememb. Tako smo kraje za brezplačno rekreacijo preizkušali v praksi, za film pa smo napisali zgodbo o mladostniku Dominiku, ki se je izgubil v virtualnem svetu. Šele ko se mu pokvari računalnik in ga mama primerja z zapitim očetom, se Dominik odloči, da je čas za spremembo. S filmom smo želeli prikazati, da včasih z enim samim korakom lahko kolesje življenja obrnemo v drugo smer. Na rednih kuharskih delavnicah smo preizkušali recepte za pripravo zdravih jedi, s pomočjo donatorjev pa del našega prostora uredili v mini fitnes.

V projekt so bili vključeni vsi udeleženci – po interesu in znanjih, ki so si jih želeli pridobiti. Za pripravo filma smo se obrnili na Mladinski center Zagorje ob Savi. Povezali so nas z Luksuz produkcijo iz Krškega in nastal je simpatičen izdelek, s katerim smo zelo zadovoljni

Veščine in znanja, ki so jih pridobili udeleženci, so večplastni. Poleg praktičnih veščin (priprave scenarija, zgodborisa, uporabe kamere, snemalnika zvoka, komunikacijskih spretnosti ipd.) so širili svojo socialno mrežo, spoznavali različne kulture (pri filmu so nam pomagali prostovoljci in prostovoljke iz Belorusije, Francije in Španije), razvijali komunikacijo v tujem jeziku, se učili načrtovanja, spoznali pomen dobre priprave ter prevzemanja odgovornosti.

Vedno znova me razveseli in navdihne energija mladih. Kdor dela z mladimi, postane most med preteklostjo in prihodnostjo. Želim vam še veliko uspešnih projektov tako na PUM-O kot v življenju.

Natalija Žalec,

ACS

In kaj pravijo drugi obiskovalci?

»Zelo prijetno dopoldne, simpatičen filmček, prijetna družba in pozitivna energija. Na koncu pa še okusna pogostitev.« Helena Butolen, Telkom d.o.o.

»Vesela sem, da sem preživela prijetno dopoldne v družbi pozitivnih mladostnikov in njihovih mentoric. Želim vam veliko takšnih pozitivnih zgodb, kot je prikazano v filmu. Hvala za vabilo in vse dobro.« Katja Podrgajs, NIJZ OE Ljubljana

»Navdušujoč projekt je tale predstavljen film. Poučen, predstavljen s srcem. Velike pohvale vsem nastopajočim in tistim, ki so pomagali pri nastanku filma. Hvala.« Božo Majcen, občina Hrastnik

»Svet stoji na mladih! Vi ste dokaz, da je res tako. Naj nebo ne bo meja na vaši življenjski poti. Srečno!« Tadej Špitalar, Regionalna razvojna agencija Zasavje

»Hey I want to know the rest of the story. They will have children?  🙂 That was great, you/they have the good way to manage the life great now. Kiss.« Baptiste (prostovoljec iz Francije)

»Bilo je … LEPO. Imeli smo se … FINO. Zelo se veselimo sodelovanja in druženja v prihodnosti.« PUM-O Ljubljana

Dogodka so se udeležili predstavniki ACS, občine Hrastnik, Gospodarske zbornice, nekaterih zasavskih podjetij in ustanov, s katerimi sodelujemo v okviru programa, ter kolegi z udeleženci iz PUM-O Ljubljana. Naj se na tem mestu vsem iskreno zahvalimo za podporo in pomoč pri nastanku filma. Z organizacijo in izvedbo dogodka so udeleženci dobili izkušnjo priprave in izvedbe javnega dogodka.

Dokazali so, da v sebi skrivajo veliko talentov in sposobnosti, potrebujejo le ustrezen pristop in motivacijo.

Simona Hodnik (simona.hodnik@rcr-pro.eu), RCR Zagorje

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog