Vse se je začelo z zaključnim dogodkom enega od projektov, ko smo si mentorji in udeleženci programa PUM-O zaželeli glasbene popestritve dogajanja. Bil je božični čas. Sposodili smo si klasično kitaro, triangel, ksilofon in bonge ter se skušali naučiti Jingle Bells, Na božično noč in podobne, času primerne pesmi. V začetku smo imeli kar nekaj glasbenih izzivov, a smo se z njimi hrabro spopadli kot Peter Prevc s planiško velikanko.

Po prvem nastopu so se pričele porajati številne glasbene zamisli, apetit po glasbenem ustvarjanju pa se je večal. Ko se je v nekem trenutku v programu zbralo dovolj udeležencev s podobnimi glasbenimi interesi in željami po učenju igranja glasbenega inštrumenta, ni bilo več poti nazaj. Sledili so spontani tedni in meseci muziciranja, učenja not in osnov glasbe, kupovanja prvih glasbenih pripomočkov, izdelovanja svojega inštrumenta (cajon) itd.  Še posebej velik zagon smo dobili, ko smo začeli sodelovati s kulturno umetniškim društvom CODA, ki nam je omogočilo brezplačno izposojo glasbenih inštrumentov, nam ponudilo prostor za vaje in dodatno pomoč njihovega mentorja. Končno smo imeli dostop do čisto pravih bobnov, klaviatur, kitarskih ojačevalcev, mikrofona ipd. Nastal je čisto pravi PUM-O band!

Čas je mineval, volja pa ni upadala. Nekateri vpleteni udeleženci, ki jim je pogodba o vključenosti v program že potekla, so se še kar vračali in sodelovali, kot da se nič ni zgodilo. Ker imamo v PUM-O vsakih nekaj mesecev zaključek kakšnega projekta, smo seveda imeli priložnost in dolžnost vsakič zaigrati nov repertoar. Ni nam bilo težko nastopiti, kamorkoli so nas povabili, naj bo to dogodek na Paradi učenja, nastop v mariborskih zaporih ali na velikem odru po imenu Triglav na festivalu Lent.

Tako so udeleženci dobili priložnost učenja s pomočjo konkretnih, praktičnih izkušenj. Z dejavnostjo smo dosegli kar nekaj ključnih ciljev programa: odkrili smo skrite potenciale, sledili željam in strastem, prebudili samoiniciativnost, se aktivno vključevali v lokalno okolje, stkali dolgoročne prijateljske vezi ipd.

PUM-O Band, ki v okviru interesne dejavnosti deluje že dobro leto, je za ranljive mladostnike z manj priložnostmi neprecenljiva izkušnja. Mentorji verjamemo, da bodo nove generacije udeležencev s tem dobile navdih za nadaljevanje takšnih in podobnih praks.

David Rebernik (david.rebernik@azm-lu.si), AZM – LU

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog