Pandemija, vojne, gospodarske krize in globalno segrevanje so v zadnjih letih postopoma naplavili številne napačne informacije oziroma dezinformacije. Boj z njimi ni omejen na tradicionalne medijske kanale, temveč se vse bolj odvija ravno na digitalnih platformah. Zato je toliko težje obvladljiv.

Digitalni razvoj, ki je bil sprva namenjen spremljanju in pospeševanju napredka s širjenjem informacij, se je v nekaterih primerih spremenil v bumerang. Internet je znatno povečal obseg in raznolikost novic, ki so na voljo ljudem. Hkrati je temeljito spremenil načine dostopanja do novic. Možnost širjenja resnic in laži se je eksponentno povečala.

Ravno to problematiko naslavlja projekt BU.BI: Z razumevanjem nad dezinformacije. Gre za dvoletno pobudo, ki se ukvarja z vsesplošnim problemom širjenja lažnih novic in dezinformacij. Cilj projekta je oblikovati inovativne module usposabljanja, ki se izvajajo v digitalnem okolju, znanem kot Eduverse, izboljšati funkcionalne spretnosti in digitalno pismenost ter tako posameznikom omogočiti, da (lažje in učinkoviteje) prepoznajo lažne novice. Projekt BU.BI, financiran v programu Erasmus+, združuje 6 mednarodnih partnerjev (iz Italije, Grčije, Hrvaške in Slovenije) s področja izobraževanja, tehnologije in ustvarjalnih umetnosti.

V sklopu projekta bodo pripravljeni rezultati:

  1. smernice za razvoj izobraževalnih modulov;
  2. priročnik za izobraževalce odraslih;
  3. priročnik za uporabo Eduversa v izobraževalne namene.

Za dober projekt je pomembno tudi dobro partnerstvo, zato sva se 7. in 8. marca s sodelavko Lauro Kmetič Jurečič z ZLU udeležili uvodnega sestanka v Pisi. Spoznali smo projekt BU.BI in pregledali naloge partnerjev. Razpravljali smo o organizaciji prihajajočih učnih aktivnostih ter strategiji vizualne identitete in širjenja informacij. Aktivno smo sodelovali v skupinskih dejavnostih in spoznali koncept Metaverse (oz. Eduverse) ter razpravljali o njegovi uporabi v izobraževanju. Z aktivnostmi smo okrepili odnose ter zaključili s povzetkom sestanka in diskusijo o naslednjih korakih.

Nekaj utrinkov s sestanka si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Nikolaja Bukovšek (nika.bukovsek@zlu.si), ZLU