Velikokrat razmišljam, kako resnično vesela sem, da imam pri delu, ki ga opravljam, možnost spoznavati tako različne ljudi. Ure in ure bi vam lahko govorila o unikatnih značajih, ki se gradijo v vseh štirih letnih časih življenja in posredujejo nepogrešljive nauke.

Danes bi rada govorila o starejših.

Predvsem o tistih, ki zaradi različnih dejavnikov s strahom, tesnobo in zaskrbljenostjo doživljajo jesen svojega življenja. Strinjam se z ugotovitvijo, da je kakovost življenja odvisna od posameznika – kako starost doživlja in kakšno podporo ima ob tem.

Na LU Jesenice se zavedamo, kako pomembno podporo starejšim lahko nudi družba. Ne govorim samo o številnih aktivnostih za starejše, ki se jih lahko udeležujejo. Govorim o zavedanju, da to obdobje v človekovem življenju lahko privede do šibkosti posameznika. Oko vidi manj ostro, uho sliši slabše, koraki postanejo okorni, roke so nemirne, bližina sočloveka pa vse bolj oddaljena … In če k vsemu temu dodamo še težak materialni položaj, človek postane ranljiv in pogosto odvisen od okolice. V stiski nihče ne želi biti izpostavljen. Tudi starejši niso izjema in pogosto se še težje spoprijemajo z večjimi življenjskimi spremembami kot ljudje iz drugih ranljivih skupin. Zato težave, s katerimi se soočajo, pred okolico pogosto skrivajo.

Verjamem, da ima družba dober odnos do starejših. Ljudje od nekdaj skrbimo drug za drugega, včasih potrebujemo le malo spodbude, da pokažemo, da nam ni vseeno za sočloveka. Na LU Jesenice s pomočjo lokalnega prebivalstva pogosto organiziramo dobrodelne akcije za različne ranljive ciljne skupine ljudi. Zato smo bili iskreno veseli, ko nas je v predprazničnih decembrskih dneh k sodelovanju povabilo mednarodno združenje Sila. Vsako leto organizirajo dobrodelni bazar, na katerem se predstavljajo različne države s svojimi tradicionalnimi nošami, plesi, spominki in prehrambenimi izdelki. Izkupiček od prodaje namenijo različnim ranljivim ciljnim skupinam, saj je osnovni cilj Sile pomagati ljudem na robu družbe.

Povabilu smo se z veseljem odzvali in se odločili, da praznične novoletne dni tokrat polepšamo starejšim. Ortopedski pripomočki za marsikoga predstavljajo velik strošek, zato smo se dogovorili, da bomo donacijo mednarodnega združenja Sila namenili za nakup teh. Dobrodelni projekt smo razširili z dobrodelno akcijo »Majhna pozornost riše nasmeh«, s katero smo pozvali ljudi iz lokalnega okolja, da po svojih zmožnostih prispevajo higienske pripomočke za starejše.

Decembrski čas je čas obdarovanja. Želeli smo, da je za starejše rezultat naše akcije darilo, ne reševanje stiske. K sodelovanju smo povabili organizacije in zavode, ki se pri svojem delu srečujejo s starejšimi: Dom dr. Franceta Bergelja Jesenice, CSD Jesenice, Rdeči križ, ZD Jesenice, DU Jesenice. Starostnikom smo razdelili več kot 300 paketov ortopedskih pripomočkov kot donacijo mednarodnega združenja Sila in več kot 400 higienskih pripomočkov kot rezultat humanitarne akcije »Majhna pozornost riše nasmeh«.

Ko pomagamo drugim, pomagamo tudi sebi. Življenje stalno prinaša preizkuse in priložnosti, da lahko ugotovimo, kaj nas veseli, kje smo in kam želimo. Verjamem, da sta dobrodelnost in izobraževanje odraslih povezana, saj so prav dobrodelne akcije odlična motivacija odraslih za učenje. Mogoče se na prvi pogled zdi, da se želja po slednjem izoblikuje, ker želimo pomagati nekomu, a kaj kmalu ugotovimo, da razvija tudi naše potenciale in speče talente. Na enak način pa jih razvijamo tudi, kadar smo mi tisti, ki potrebujemo pomoč in podporo.

Vsaka težka situacija je lahko vozovnica v boljšo kakovost življenja in sožitja, le njeno energijo je potrebno pravilno usmeriti. Da pa bi to energijo lahko razumeli, potrebujemo troje: razumevanje, iskanje skupne moči v sodelovanju in grajenje dobrih odnosov v okolju, kjer živimo.

Samo tako bomo v rokah držali povratno vozovnico in v jeseni svojega življenja verjeli v dobre medčloveške odnose. Kajti na koncu gre vedno za vzajemnost. In zahvalo. Za vse nenapisane zgodbe, modrosti, znanja in nenazadnje pomoč in podporo. Cenimo to – na katerikoli vožnji.

Katarina Bertoncelj (katarina.bertoncelj@lu-jesenice.net), LU Jesenice

© 2017-2019 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog