PUM-O Postojna je svoja vrata odprl komaj leta 2019, in sicer 1. aprila (ne, ni hec). Vsak začetek je kar težak, ampak zaradi usklajenosti in navdušenja mentorjev nad delom je bil uspešen. Že od vsega začetka smo bili zelo dejavni, po selitvi v popolne prostore za izvajanje programa pa smo postali še aktivnejši.

Poleg vseh preizkušenj in izzivov, ki smo jih bili deležni v preteklem letu, je delo na daljavo zaradi covida-19 med največjimi do sedaj.

Postojnski Pumovci smo že marca uspešno izvajali delo na daljavo, in sicer smo že prvega dne karantene začeli izvajati delavnice in osebne pogovore (telefonski klici, FB, Instagram). Po vrnitvi v prostore in krajšem času izvajanja programa na domačih tleh nismo bili prav nič veseli, ko smo izvedeli, da se bo naše druženje ponovno preselilo na splet.

Ampak nič ne dé! Zdaj smo že izkušeni.

Skupinske delavnice izvajamo dnevno in tako naša virtualna dnevna soba vsakodnevno »poka po šivih« od zanimivih idej, klepeta in smeha. Ustvarjalni PUM-O brlog, kot ga ljubkovalno kličemo, pa se lepo polni z izdelki.

V preteklem mesecu smo bili že praznično razpoloženi. Sodelovali smo v javni pobudi 21.000 voščilnic in izdelovali okraske, s katerimi bomo polepšali svoje domove. Individualni pogovori potekajo v virtualni sobi za sproščanje, učne ure matematike, angleščine, naravoslovja, italijanščine, dendrologije (in še kaj bi se našlo) pa v prijetni e-učilnici, kamor Pumovci dejansko radi pridejo. Nadaljujemo tudi s kuharskimi delavnicami. Pred časom je lepo dišalo iz naše skupne kuhinje, zaradi dela na daljavo pa se širijo vonjave iz več postojnskih in okoliških domovanj. Kuhamo sicer skupaj, a vsak pri sebi. Prvega decembra pa je izšla že tretja številka naših e-novičk.

Res je, komaj čakamo čas, ko se bomo lahko spet družili v naših prostorih. Do takrat pa bomo poskusili uživati na našem virtualnem popotovanju … In povemo vam: mi se imamo fajn.

Nina Potrebuješ (Nina.Potrebujes@zavod-znanje.si), PUM-O Postojna