Med dogodke letošnjega Kulturnega bazarja se je uvrstil zanimiv spletni intervju z avtorico stripovskega eseja Moramo se pogovoriti, UI, Julio Schneider.  Ilustracije so delo sodobne umetnice Lene Kadriye Ziyal.

Strip je nastal kot pripomoček za učence osnovnih in srednjih šol, vendar je izjemno zanimiv za vse, ki smo se znašli v svetu pametnih telefonov in napredne tehnologije. Vsakodnevno jo uporabljamo, ne da bi se (povsem) zavedali učinkov svoje vsakodnevne (elektronske) komunikacije v sodobnem okolju.

Strip je bil leta 2019 objavljen v t. i. odprtem dostopu in je bil do danes preveden v številne jezike. Slovenska ustanova Aksioma je skupaj z Mladinskim kulturnim centrom Maribor objavila slovenski prevod v okviru konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Besedilo je prevedla Maja Lovrenov, ilustracije pa je prilagodila Sonja Grdina. Brezplačni tiskani izvodi, namenjeni predvsem šolam in knjižnicam, so kmalu pošli, elektronsko verzijo pa je mogoče prebrati na spletu.

UI je potovanje, ki se začne s podatki: njihovim zbiranjem, hranjenjem, preoblikovanjem in raziskovanjem.

Vsebina publikacije je zelo aktualna in bralca vodi od osnov, temeljne definicije UI in njenega delovanja, preko primerov k obetom, družbenim utopijam, možnostim in tveganjem. Z uporabo naprednih tehnologij vsakodnevno (nehote) vstopamo v svet, ki ga prav slabo poznamo. Posledice tovrstnega delovanja so nepredvidljive, zato se je dobro seznaniti z vsaj nekaterimi pastmi.

Dodatno si lahko področje osvetlimo s spremljanjem omenjenega spletnega dogodka na Kulturnem bazarju. Nika Mahnič je veliko več kot spraševalka, tudi sama področje UI nedvomno podrobno pozna, zato je odlična sogovornica. Julio Schneider preseneča s primeri, ki jih avtorica stripovskega eseja ne pozna; zanimivi pa so tudi za poslušalce. Elektronski arhiv Google Drive naj bi tako imel možnost ‘lepšanja naših spominov’. UI poskrbi, da se na shranjenih fotografijah pojavijo nasmehi, ki jih ob nastanku ni bilo. Morda ste ob fotografiranju s telefonom opazili aplikacijo UI. Kaj zmore? Ko zazna predmet, ki ga želimo posneti, na zaslon zapiše, kaj je na drugi strani kamere. Našo maltežanko je taka kamera razglasila za mačko – verjetno zaradi njene (pre)dolge dlake. Si želimo, da je tako? Se zavedamo, kaj vse ‘imamo’ na telefonu? Nam lahko škodi? Nimam odgovorov, tudi znanost jih nima v celoti. Vsekakor pa je za svojo napravo, tako kot za svoje življenje, odgovoren vsak sam.

Vesela sem, da sem se lahko ‘udeležila’ tega dogodka, ki pa je v meni zbudil dve asociaciji. Prva se je zgodila ob naslovu – takoj sem se spomnila psihološkega trilerja z naslovom Pogovoriti se morava o Kevinu (nobene zveze nima z UI, zgodilo se je zaradi naslova). Druga, prav tako literarna, pa je povezava na zgodbo v knjigi Dana Browna Izvor. Roman se je leta 2017, ko je izšel, še zdel znanstvenofantastični. Obe knjigi toplo priporočam v branje. V kombinaciji s stripovskim esejem in intervjujem z Julio Schneider lahko popestrita dolge zimske dni in povečata našo tehnološko pismenost. Zanimiv povzetek spletnega dogodka so pripravili na RTVSLO, kjer si lahko o ogledate oddajo o stripu in okoliščinah, povezanih z izidom, objavo ter prevajanjem v slovenščino.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Skip to content