Že dobrih 22 let je minilo, odkar se je Ana Ratek usposobila za mentorico študijskih krožkov. Njena strast so rože, tiste iz krep papirja, kar se vidi tudi pri izbiri teme vsakoletnega študijskega krožka, ki ga mentorira. Članice se že leta dobivajo na LU Ormož in vsako sezono skupaj ustvarjajo pod drugačnim poetičnim imenom. Izpod njihovih rok prihajajo rože, cvetlični aranžmaji, božični in velikonočni okraski, valentinovi srčki in še kaj. Njihova kreativnost je brezmejna. Povezujejo jih tudi druženje in prepevanje ljudskih pesmi. Mentorica Ana skrbi za to, da študijski krožki dejansko služijo širši lokalni skupnosti, saj pripomorejo k ohranjanju kulturne dediščine in tradicije.

Z izdelovanjem papirnatih izdelkov so se Japonci začeli ukvarjati že v osmem stoletju z danes znano tehniko origami. Ta zvrst umetnosti je v Evropo prišla šele v 14. stoletju skupaj z znanjem izdelovanja papirja, v naših krajih pa se je razmahnila ob koncu 19. stoletja. Ročno izdelovanje rož iz krep papirja se je najprej razširilo med meščani. Pozneje se je preneslo v vaško okolje, kjer se je ohranilo dlje časa. Vaška dekleta in žene so namreč v tej dejavnosti videle tudi možnost (dodatnega) zaslužka, saj so papirnate rože v prvi polovici 20. stoletja uporabljali pri vseh pomembnih življenjskih dogodkih. Potrebovali so jih tako pri rojstvu, poroki, smrti: z njimi so krasili cerkve in kapele, olepšali praznični kruh in t. i. bogecov kot v glavni hiši, okrasili svate in izdelali poročni šopek, spletli pogrebni venec umrlemu in še in še. Ženske, ki so bile cvečarke, so znale narediti ogromno različnih rož. Vedeti so morale tudi, katere (barve) rože uporabiti za določeno priložnost.

Vse to znanje še danes ostaja pri nekaterih hišah, zato ga je treba skrbno ohraniti in prenašati na mlajše generacije. To počnejo tudi članice našega krožka, ki ga zaposlene ljubkovalno imenujemo kar Rožice. Naše Rožice vztrajajo, neutrudno izdelujejo, obiskujejo domače in mednarodne tematske razstave, sodelujejo z lokalnimi šolami, vrtci in muzejem ter izvajajo delavnice za mlade. Tokrat smo jim omogočili še dodatno stopničko pri predajanju dragocenega znanja. Izobražujejo namreč vzgojiteljice in učiteljice. Svojega znanja izdelovanja čudovitih rož pa ne delijo samo v našem lokalnem okolju, ampak se z njim predstavljajo na Karavanah študijskih krožkov, ki jih organizira ACS. Lansko, imenovano Podnebna, smo gostili v Ormožu. Med študijskimi krožki se je predstavila tudi Anina skupina.

Ana Ratek je od leta 2011 dalje kot mentorica na LU Ormož izvedla že 15 študijskih krožkov oz. več kot 700 ur dela na rednih tedenskih srečanjih. Članice izdelujejo rože iz krep papirja, sodelujejo na domačih in mednarodnih razstavah rož iz krep papirja, skrbijo za prenos tradicije na mlajše generacije in obujajo spomin na ljudske pesmi.

iz utemeljitve

Posebna čast jih je doletela letos, saj je na LU Ormož prišla ekipa avstrijske televizije ORF. Za oddajo Servus, Srečno, Čao so posneli prispevek o naših Rožicah in tradiciji izdelovanja rož iz krep papirja. Ob praznovanju 750-letnice omembe Ormoža so izvedle delavnico za učitelje. Tako kot vsako leto so sodelovale na Paradi učenja. Vedno se odzovejo vabilu. Pripravljene so narediti kakšen šopek za protokolarno darilo.

Vse to delo, vztrajnost in skrb lahko pripišemo njihovi mentorici Ani Ratek. Na LU Ormož smo želeli nagraditi trud in energijo, ki jo vloži v nemoteno delovanje krožka. Predlagali smo jo za prejemnico plakete KS Ormož, saj želimo, da se tudi javnost zave, kaj vse je že dosegla. 19. septembra je prejela to pomembno priznanje. Veselimo se nadaljnjega plodnega sodelovanja.

Ana Kaučič (ana.kaucic@lu-ormoz.si), LU Ormož

Skip to content