Svetovni dan učiteljev, 5. oktober, obeležujemo v spomin na podpis Priporočila o položaju učiteljev (1966), ki velja še danes. Dokument jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga glede na zahtevnost dela, ki ga opravljajo, morali imeti v družbi.

Letošnji svetovni dan učiteljev je UNESCO obeležil s serijo virtualnih dogodkov, ki so se začeli 5. oktobra s svečano otvoritvijo in podelitvijo 6. nagrade Hamdan za uspešnost učiteljev, končali pa z zaključno slovesnostjo 12. oktobra. V tem tednu so se zvrstili številni virtualni dogodki na lokalni, regionalni in svetovni ravni, ki so obeležili letošnjo temo – Učitelji: tudi v krizi ključni soustvarjalci prihodnosti. Slovenskim učiteljem se je ministrica dr. Simona Kustec v posebni objavi zahvalila za njihov velik doprinos družbi.

Tradicionalna slovesna podelitev državnih nagrad na področju šolstva je letos prestavljena, predvidoma na 8. december.

Vabimo vas k ogledu objave Svetovni dan učiteljev 2020, ki jo je ob tej priložnosti pripravil SURS, ter Ob 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev 2020, ki je objavljena na spletni strani SVIZ.

Priredila: Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS