Med dejavnostmi projekta EPUO v letu 2021 je tudi šest forumov o prihodnosti učenja odraslih. Prvega, o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo, smo izpeljali že januarja. Tema ostaja aktualna, zato imamo v e-Novičkah vzpostavljeno rubriko Migracije in izzivi večkulturnosti, ki jo z vašo pomočjo polnimo z vedno novimi prispevki.

Z drugim forumom bomo nagovorili problematiko digitalne preobrazbe družbe. Dogodek organiziramo po spletu 17. junija v sodelovanju s CMEPIUS, nacionalnim koordinatorjem platforme EPALE. Drugi del srečanja bo namreč namenjen spletni razpravi EPALE, v kateri bomo izmenjevali mnenja o temi, ki nas še kako zadeva.

Digitalna preobrazba družbe je pojav, ki se mu ni mogoče več izogniti. Zajema vse generacije in vpliva na vsa področja našega življenja. Kot posamezniki se je v zadnjem času močno zavedamo zaradi omejitev, ki jih narekujejo zaostrene zdravstvene razmere. V času covida-19 smo bili malodane pahnjeni v virtualni svet komuniciranja in sodelovanja. Morali smo razviti svoje digitalne spretnosti, vendar so različne omejitve (denar, infrastruktura, znanje …) vplivale na to, da se je digitalni razkorak le še povečal.

Digitalizacija je usodno in vzajemno povezana tudi z VŽU. Učimo se med drugim zato, da bomo digitalno spretni. Po drugi strani lahko tehnologija podpira naše učenje (in druge vidike življenja) do neslutenih možnosti. Posebno vlogo pri tem ima umetna inteligenca. Upravičeno se zato sprašujemo, kakšna je prihodnost in katere so priložnosti za sinergijo med človekom in tehnologijo?

O digitalni preobrazbi družbe, njenih etičnih vidikih ter povezavi z vseživljenjskim učenjem se bomo pogovarjali z vidnimi strokovnjaki in praktiki. Z nami bodo Altheo Valentini, tematski koordinator EPALE pri Centralni podporni službi EPALE, mag. Mitja Jermol, nosilec UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje, Institut Jožef Stefan, mag. Matej Veber, učitelj strokovnih predmetov na področju robotike in mehatronike na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, Šolski center Celje, Gašper Hrastelj, generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za UNESCO ter predstavnik IRCAI, Brigita Kropušek Ranzinger, direktorica LU Velenje in Centra obogatene resničnosti (CORe), ustanoviteljica in direktorica Fundacije Sadni gozd, ter dr. Luka Omladič iz Inštituta za aplikativno etiko, Ljubljana, bivši član UNESCO Svetovne komisije za etiko znanosti in tehnologije (COMEST). Forum bova povezovali avtorica članka ter mag. Brigita Kruder iz LU Slovenska Bistrica.

Če vas dogodek zanima, se hitro prijavite na spletni strani foruma. Povezavo v okolje Zoom prejmete dan pred dogodkom.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

Skip to content