Novinarska konferenca ob začetku akcije GOGO 2022 je bila 6. aprila na turistični kmetiji Pri Lazarju v Podgradu. Vodil jo je Andrej Težak – Tešky. Prisotni so bili novinarji, predsednik PZS, vodja delovne skupine GOGO, podpredsednik zveze Sonček, predsednica Društva distrofikov Slovenije, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, namestnik predsednika Združenja multiple skleroze Slovenije, parašportnik Matjaž Bartol ambasadorja akcije Marija in Andrej Štremfelj, predstavnica zavoda Netfiks, predstavnik zavoda Manipura, predstavniki partnerskih organizacij, udeleženci pohodov in člani skupnosti GOGO.

Najprej smo se z minuto molka poklonili podporniku GOGO, planincu Ivu Jakovljeviču. Po pozdravnem nagovoru sta voditelj in tolmačka SZJ predstavila načrt letošnje akcije. Tretje leto delovanja rasteta tako število pohodov kot udeležencev. Vse več je pohodnikov, prostovoljcev in podpornikov, ki skrbijo za varne in dobro organizirane pohode.

Za predstavitev akcije so izbrali 6. april, mednarodni dan športa za razvoj in mir. Akcija namreč spodbuja gibalno ovirane osebe, naj se podajo v naravo in družbo.

Partnerji projekta

Pri izvedbi akcije poleg PZS sodelujejo Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov Slovenije in Združenje multiple skleroze Slovenije. Sledili so govori.

Sezona pohodov se podaljšuje

Najprej je vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman dejal, da gore niso le rekreacija, temveč stanje duha. »Tako kot vsi Slovenci tudi invalidi želimo stopiti na vrh gore. Moč narave, ki jo začutimo, nas okrepi in lažje sprejemamo težave. Ravno akcija GOGO mnogim invalidom predstavlja priložnost uresničiti to željo. Letos bo organiziranih 12 pohodov. Na vsakem izmed njih pričakujemo več kot 60 udeležencev – planincev invalidov, njihovih najbližjih in prostovoljcev, ki jim bodo omogočili varno  in prijetno udeležbo. Vse gore, na katere se bomo podali letos, so nove za planince GOGO. Dolžine in zahtevnosti poti so različne in prilagojene zmožnostim udeležencev. Število planincev GOGO raste in s podporo številnih prostovoljcev bomo lahko sezono pohodništva podaljšali na kar pol leta.«

Namestnik predsednika Združenja multiple skleroze Slovenije Edvard Rednak se je zahvalil delovni skupini. Tudi pri njihovem združenju so ustanovili skupino in se je lani udeležila pohoda na Boč, kjer niso začutili hendikepa. Vključevanje v širše dogajanje krepi samozavest, da so enakopravni člani družbe. V združenju so najtežji invalidi, potem sledijo tisti s srednjimi težavami v gibanju, koordinaciji, vidu itd. Moč narave nas okrepi in pripomore k lažjemu sprejemanju težav, ki so posledica bolezni in invalidnosti.​

Utrinki z dogodka

Voditelj je prebral pismo predstavnika generalnega sponzorja NICEHASH Martina Škorjanca, ki pravi, da teče že tretje leto sodelovanja. Gora je pretežka, če greš sam, in prijazna s podporo prijateljev. Zaveda se poslanstva, da je treba deliti. Požrtvovalnost in predanost ekipe GOGO jim je navdih, sodelovanje pa v čast in ponos. Upa, da bo to sodelovanje pomagalo spremeniti svet na bolje.

Parašportnik Matjaž Bartol trenira in tekmuje v dvoranskem balinanju (boccia). Lani je osvojil bron na tekmovanju na Sardiniji. Povedal je, da šport invalidom ogromno pomeni. Prepotoval je pol sveta, zdrav ga morda ne bi. Poskrbeti je treba za svojo dušo. Na vrhu hriba, kjer je razgledišče, raste 150 let stara jablana, ki cveti, in tu si je danes napolnil baterije.

Vrhunski alpinist Andrej Štremfelj je dejal, da sta se z ženo Marijo odločila sodelovati, kajti delati dobro je temelj in smisel našega življenja. Že dvakrat sta vodila slepe na Triglav in se vrnila domov bogatejša. Povedal je tudi, da je že imel poškodbo in bil tri mesece na vozičku. Gledal je, kako trava zeleni, in to mu je takrat ogromno pomenilo. Zato razume, kaj gibalno oviranim pomeni narava.

Podpisan nov dogovor o sodelovanju

S partnerjema Zavodom Netfix, ki deluje na področju mladinskega dela in neformalnega učenja ter vključuje osebe s posebnimi potrebami, in Zavodom Manipura, ki izvaja prostovoljske projekte za mlade in projekte inkluzije, je bil podpisan dogovor o sodelovanju. Podpisali so ga predstavnik PZS Jože Rovan, predstavnica zavoda Manipura Barbara Otoničar in predstavnik zavoda Netfix Jože Gornik.

Andrej Težak – Tešky je vodil konferenco v svojem značilnem šaljivem tonu, sicer pa je slikovito predstavil akcijo GOGO in njen pomen.

Andrej Štremfelj in Andrej Težak - Tešky

Vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman je imel še zaključno besedo. Navzoče je povabil, naj se za kratek čas postavijo v vlogo udeleženca pohoda GOGO in se bodisi pridružijo sprehodu do razgledišča kot asistenti ali pomočniki bodisi se na cilj popeljejo s pomočjo vozička.

Po družabnem delu dogodka je sledilo delovno srečanje sodelujočih v akciji GOGO in partnerskih organizacij. V konstruktivnih pogovorih o problematiki so ugotavljali, kako še izboljšati način dela in sodelovanje v zadovoljstvo vseh.

Marija Metlika (m.metlika@gmail.com), prostovoljka