Naši dogodki, kot so forumi EPUO o spretnostih za življenje in LPoIO, nas krepijo v zavedanju, kako pomembno je življenje v skupnosti. Pogosto od govorcev dobimo navdih za nakup novih knjig, s katerimi želimo širiti te občutke med izobraževalci odraslih in širšo javnostjo.

V zaključnem prispevku z naslovom Globina posluha premakne Življenje v nas je dr. Alenka Rebula Tuta spregovorila o pomenu poslušanja in drugih spretnosti dobrega učitelja (odraslih). Pomembno je, da se posameznik zave svoje enkratnosti – šele takrat lahko zaživi v polnosti. Pri tem so mu v oporo ljudje v skupnosti, ne le družina, tudi narod.

V knjigi Obljubljena dežela s soavtorico Josipo Prebeg govorita o vrednotah, ki jim moramo slediti, da bomo bolje delovali kot skupnost. Vsak pa mora začeti pri sebi, drugače ne gre.

Do pravične družbe ne vodi nobena srednja pot: treba se je odpovedati poniževanju sebe in drugega v mislih, besedah in dejanjih.

Alenka Rebula Tuta in Josipa Prebeg

Obljubljena dežela

Na 13. Forumu EPUO o osebnih (čustvenih) in medosebnih spretnostih je Petra Cvek, psihoterapevtka realitetne terapije, kot pomembno referenco navedla knjigo Garyja Chapmana Pet jezikov ljubezni.

Nihče noče biti prisiljen v usluge. Ljubezen se vedno razdaja brez plačila.

Gary Chapman

Pet jezikov ljubezni

Slovenska različica knjige je bila letos šestič ponatisnjena. In kje se skriva razlog njene popularnosti? Avtor v podnaslovu razkriva, da gre za skrivnost trajne ljubezni. Če se znamo poslušati in pogovarjati v jeziku ljubezni drug drugega, se bomo zares osrečili. Kateri jeziki so in kje se prepoznate? Preberite knjigo in hitro boste ugotovili. Morda prej za druge kot zase, pa vendar.

Svetovalna delavka Mateja Zorko Pavšar in učitelj Alen Pavšar sta sprejemanje drugačnosti prikazala v filmu Šepet metulja, ki te dni kroži po slovenskih kinematografih, in knjigi z enakim naslovom. Ta poleg scenarija prikaže tudi zgodbo iz ozadja. Na LPoIO je njuna predstavitev orosila marsikatero oko. Zgodba o avtističnem dijaku Janu nas spodbuja k sprejemanju, strpnosti, odpiranju možnosti. Na tak način lahko skupaj gradimo boljši svet.

Toliko kot je ljudi toliko je tudi zgodb, ki jih ljudje ves čas prepletamo in skupaj pišemo nove. Lahko so stvar naključja, če verjamemo vanje. Morda pa naključij ni in je vsaka zgodba spisana vnaprej. Na nevidnem papirju, ki visi nad nami, in na nas je, da ga vzamemo v roke, zgodbo preberemo in ji vdahnemo življenje.

Mateja Zorko Pavšar

Šepet metulja

Vse tri knjige so na voljo za izposojo v Knjižnici ACS. Dobrodošli!

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS