Ali z drugimi besedami: »Sreča je na strani pogumnih.« Knjiga O smehu Zlatka Čordića je polna takih in drugačnih modrosti, rekov, ki jih ljudje poznajo, pa tudi misli, ki jih je Zlatko spoznal v otroštvu in pri svojem delu. Ena od njih, ki se mi zdi še posebno življenjska: »Stegni se toliko, kot je postelja dolga.« Modro! Knjiga, ki jo je po glasbenikovem pripovedovanju napisal Jurij Hudolin, je zgodba o veri v dobro, človečnost, sočutje in složnost med ljudmi.

Princ Fužinc je dobitnik priznanja ACS za promocijo učenja in znanja odraslih 2016. Komisija ga je prepoznala kot zgled, saj pripomore k odobrim odnosom med ljudmi. Njegova iskriva, optimistična besedila so zgled priložnostnega učenja. Nagovarjajo namreč k spoznavanju samega sebe in dejavni udeležbi v družbi. S tem že vso svojo kariero ozavešča o enakih možnostih za vse.

Tudi sama, priznam, sem pomislila, da je morda prezgodaj za Zlatkovo biografijo. Res je – roman je namreč več kot to. Je prikaz njegovih padcev in vzponov, razočaranj in uspehov, iskreno priznanje lastne naivnosti in kopica življenjskih modrosti, ki jih je spoznal v življenju in glasbeni karieri. Rad bi samo bil, kar je po značaju – optimističen, prijazen, sočuten, dober – pa mu razmere nekako kar naprej mečejo polena pod noge. Toda Zlatko se ne vda. Kot pravi, je v svoji karieri spoznal predvsem to, da podpisane pogodbe ne pomenijo iskrenih odnosov. Včasih je pač dovolj – roka.

Posebno dodano vrednost zgodbi dajejo misli, ki so jih o glasbeniku, njegovem delu in hiphopu podali drugi ljudje, ki Zlatka spremljajo in poznajo. Le kaj bi o njem danes rekli tista učiteljica slovenščine in tista knjižničarka, ki sta zaznamovali Zlatkovo samozavest v zgodnji mladosti?

Knjiga je roman, vendar je našla mesto v Knjižnici ACS. Ponosni smo na vse, kar je dosegel, saj je s prejemom priznanja ACS postal vsaj malo »naš«. Bravo, Zlatko.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog