V jesenskem času smo združili moči ZLU, Društvo za zdravilne rastline Zasavje in VDC Zagorje ob Savi. Stanovalci bivalne enote Ribnik se težje vključujejo v izobraževalne programe, ki so na voljo v lokalnem okolju. Zato smo zanje pripravili 25-urni študijski krožek Naravno zabavno do zdravja. Tako smo jih spodbudili k učenju po meri posameznika in raziskovanju. V delavnicah smo jim pokazali, kako lahko sami krepijo svoje zdravje. S praktičnim delom so spoznali zdravilne rastline in zelišča, njihovo nabiranje, sušenje in možnosti, ki jih ponuja narava, tako za pripravo zdravih napitkov, zeliščnih namazov, prigrizkov kot tudi za sprostitev in gibanje. K sreči nam je bilo vreme naklonjeno in smo vsa srečanja izpeljali zunaj.

Udeleženci so pripravljali čaj, izdelovali karamelne bonbone, vanilijevo mleko, sivkine vrečke za odganjanje moljev, zeliščne namaze s skuto … in še marsikaj drugega. V sklopu Parade učenja so se peš odpravili v zeliščni vrt Tete Johance v zagorski Evropark in doživeli lepote vrta, hkrati pa so se še prijetno razgibali.

24. septembra se je krožek zaključil. Ta dan je bil še prav poseben in poln presenečenj. Izdelali so dve vrsti zeliščnih bonbonov ter kokice s karamelo in maslom. Ob koncu pa je bila še čajanka s hibiskusovim in vrtničnim čajem, odličnimi orehovimi rogljički, ki so jih pripravile udeleženki in varovanki VDC-ja Zinka, Irena z mentorico Branko. Sabina je spekla domač kruh, mentorica Cvetka pa je pripravila okusen zeliščni namaz in čaj. Najbolj pa so se udeleženci razveselili srečelova, diplom ob zaključku in praktičnih nagrad. Ob zaključku smo se težko razšli. Mentorici Mojca Kropivc in Cvetka Drnovšek sta se izvedbi resnično posvetili, kar se je odražalo pri delu krožka.

Hvaležni smo za izjemno dobro sodelovanje vseh vključenih. Včasih je zelo malo potrebno, da nekomu polepšamo dan. Varovancem Zasavskega VDC-ja je študijski krožek resnično polepšal dneve, saj je bila po marčevski karanteni zanje to prva skupinska aktivnost s sodelovanjem z drugimi v lokalnem okolju.

Tudi VDC-jevci smo izjemno hvaležni, saj smo vsi z veseljem obiskovali krožek in pridobili nova znanja za zdravo življenje. Punce bivalne enote Ribnik se še posebej zahvaljujemo direktorici za vsa darila in vse!

Stanovalci VDC, bivalne enote Ribnik

Moč in radost učenja nas povezujeta in bogatita.

Polona Trebušak (polona.trebusak @zlu.si), ZLU