Končno so se za šolarje začele poletne počitnice, a to ne pomeni, da se je zanje zaključilo tudi učenje. Napačno sklepamo, da se ob zaključku šolskega leta nehamo učiti. Učimo se vse življenje, in čeprav učenje pogosto povezujemo s šolo, zapiski in domačimi nalogami, lahko pravzaprav na vsakem koraku vsakdana odkrijemo kaj novega. Da učenje ni mučenje in da ne pozna starostnih ali drugih omejitev, smo pokazali na LU Koper z letošnjimi že 27. TVU, najvidnejšo kampanjo na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji.

Med 9. majem in 12. junijem smo z več kot 20 organizacijami iz obalno-kraške regije organizirali več kot 30 prireditev, namenjenih vsem, ki verjamejo, da je učenje naš življenjski sopotnik. Skupaj smo odkrivali manj znane kotičke mest, obiskali gurmanske festivale, ustvarjali na delavnicah, se gibali, spoznavali sebe in vadili čuječnost s pomočjo gline. Iskali smo zaposlitvene priložnosti doma in v tujini ter se skupaj pozabavali na osrednjem dogodku letošnjih TVU na Obali, Firbcatlonu. Tam se nam je pridružil tudi profesionalni borec in lastnik kluba borilnih veščin Samurai, Denis Porčič – CHORCHYP. Na poligonu z ovirami smo razgibali tako um kot telo, prisluhnili smo karierni zgodbi tega navdušujočega športnika in se preizkusili v irskem plesu.

Tudi letos smo na LU Koper hvaležno sodelovali na tako zanimivem in vključujočem projektu, ki ga usklajuje ACS. Z njim vsi sodelujoči opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. Najlepše pa je, da so in ostajajo vsi dogodki v okviru TVU brezplačni.

Val zahval gre vsem izvajalcem in obiskovalcem prireditev, ki takim projektom dajete smisel. Sami smo kaplje, skupaj pa tvorimo morje znanja.

Kristina Debernadi Mesec (kristina.debernardi@lu-koper.si), LU Koper