UIL ponosno sporoča, da je nagrado UNESCO prejelo deset učečih se mest, med njimi tri evropska. Izbrana mesta so pokazala občuten napredek in zavezanost k spodbujanju izobraževanja in VŽU na lokalni ravni. S čim so prepričala žirijo, izveste na spletni strani UIL.

Nagrade bodo podeljene jeseni na slovesnosti, ki bo del mednarodne konference o učečih se mestih 2019 v Medellínu v Kolumbiji.

Kaj so učeča se mesta?

Mesta so gonilna sila razvoja. Raziskave so pokazale, da so prebivalci, ki neprestano pridobivajo nove spretnosti in znanja širokega spektra, bolje pripravljeni na spremembe iz okolice. Učeča se mesta prepoznajo vlogo VŽU, so v koraku s časom ter spodbujajo razvoj inovativnih strategij učenja in načinov za spodbujanje trajnostnega razvoja.

V želji, da zagotovi smernice in nudi podporo ter pokaže, kako se vire mesta učinkovito spremeni v priložnosti za učenje, je UIL leta 2015 ustanovil GNLC UNESCO. Skupaj z mednarodno skupino strokovnjakov je oblikoval seznam ključnih značilnosti takega mesta ter vpeljal podeljevanje nagrad za učeča se mesta.

Želite vedeti več o GNLC? Naročite se na glasilo tukaj.

Priredila: Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS