Za LU Koper je vsakoletna organizacija dogodkov TVU velika dodana vrednost, saj je pomembna za prepoznavnost v širšem lokalnem okolju ter za dvig naše medijske izpostavljenosti. V preteklem letu smo po dolgih letih premora izpeljali Parado učenja, s katero smo med obiskovalci poželi izjemno pozitiven odziv. Da ne bi ostali le pri Paradi, smo se letos lotili novega izziva: nacionalnega odprtja TVU. Skupina zaposlenih je morala kaj kmalu po novem letu pošteno zavihati rokave in tako smo s skupnimi močmi v sodelovanju z ACS pripravili vse potrebno, da smo se lahko 10. maja vsi zbrani v Gledališču Koper razveselili odprtja letošnjih TVU.

Vseživljenjsko učenje je kot rast mogočne oljke. Vsak list, ki ga dodamo svojemu spoznanju, je kot nov odtenek zelene na drevesu, ki predstavlja našo nenehno rastočo modrost in bogastvo duha.

Lara Pirc, povezovalka programa

Na slavnostnem Nacionalnem odprtju festivala so bili slikovito predstavljeni pomen, vloga in potek TVU. Dogodek je bil izveden ob finančni podpori MVI ter MO Koper.

Sodelovalo je blizu 300 gostov, med njimi tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in župan MO Koper Aleš Bržan. Zbrane sta poleg njiju nagovorili še direktorica ACS dr. Nataša Potočnik in avtorica prispevka kot direktorica LU Koper. Z navdihujočim govorom je nastopil tudi predsednik društva Naredi nekaj za naravo, prostovoljec, okoljevarstvenik in nominiranec za osebnost leta 2018 ter dobrotnika leta 2023 dr. Miha Vivoda.

Samo skozi nenehno izobraževanje bomo kot opolnomočeni in kritični posamezniki suvereno nastopili v svojem okolju in dejavno prispevali k rasti skupnosti.

Aleš Bržan

župan MO Koper

Program so soustvarili tudi najmlajši. Otroci pevskega zbora OŠ Livade Izola in gledališke skupine Mavrična ribica Gledališča Koper so svoje talente prikazali s pesmijo in predstavo. Da učenje premika gore, so dokazali Judoisti inkluzivnega juda JK Koper. V kulturnem delu programa so nastopili dobitnica priznanja TVU 2008 Marjetka Popovski in člani Folklorne skupine Oljka iz Hrvatinov.

Nepogrešljivi spremljevalci vizije vseživljenjskega učenja so radost, ustvarjalnost, enakopravnost, medsebojno sprejemanje in spoštovanje pa tudi prebujanje vedoželjnosti.

dr. Darjo Felda

minister za vzgojo in izobraževanje

V osrčju dogodka so bili razglašeni letošnji dobitniki Priznanj za promocijo učenja in znanja zglednim učečim se iz Slovenske Istre z okolico.

Dogodki TVU prižigajo v ljudeh luči zavedanje o moči in privilegiju učenja. V nekaterih reflektorje, v nekaterih brlivke. 

dr. Nataša Potočnik

direktorica ACS

  • Slobodan Simič – Sime je avtor številnih knjig, fotograf, modelar, zbiratelj z izjemno bogato zbirko starih predmetov, snovalec največjega bodočega muzeja slovenskega turizma in pobudnik ideje o zaščiti mediteranskega načina življenja. Z vsem srcem si prizadeva za ohranjanje kulturne dediščine Pirana.
  • Fotografska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola deluje že 18. leto. Njeni člani v tretjem življenjskem obdobju ustvarjajo navdihujoče fotografske podobe raznolikih motivov v različnih tehnikah, ki so na ogled širom Slovenske Istre.
  • Ainura Seisembayeva je strastna zagovornica učenja, ki je s trdim delom in vztrajnostjo premagala vse jezikovne in kulturne ovire ter si v le nekaj letih ustvarila novo pot izven rodnega Kazahstana. 
  • KRU.T – Krožek za kulturno, športno in podporno udejstvovanje je ena redkih dvojezičnih organizacij, ki že 40 let aktivno deluje na področju vseživljenjskega učenja na širšem območju mesta Trst. Društvo je v slovenski skupnosti v Italiji nepogrešljivo pri spodbujanju preventive, izboljšanja kakovosti življenja in izobraževanja odraslih.
  • Alenka Grželj je nekdanja dolgoletna direktorica LU Koper, aktivna tudi v ZLUS. Neprecenljiv je njen prispevek k razvoju vseživljenjskega učenja – med drugim tudi v sodelovanju z ACS. Angažirana zagovornica izobraževanja ostaja tudi po upokojitvi.

Visoko kakovost življenja lahko ponudimo le, če ponudimo poti do znanja.

dr. Tina Rožac

direktorica LU Koper

Vrata pettedenskemu dogajanju po vsej Sloveniji so torej na široko odprta. Aktivnosti ne bo manjkalo niti v obalno-kraški regiji, kjer se nam obeta na desetine prireditev – od poučnih, literarnih in športnih dogodkov do ustvarjalnih in plesnih delavnic ter aktivnosti za spodbujanje večgeneracijskega sodelovanja. Z njimi bomo vsi izvajalci skupaj pokazali in dokazali, da je učenje res življenje, ki krepi in radosti.

Posnetek prireditve si je mogoče ogledati na spletni strani TVU.

Dr. Tina Rožac (tina.rozac@lu-koper.si), LU Koper

Foto: Blaž Lenček in ACS