Ob zaključku ELS je belgijsko predsedstvo povabilo nacionalne koordinatorje na obisk nekaj vzornih centrov za izobraževanje in usposabljanje. Z avtobusom so nas popeljali v vse tri belgijske regije in za te izkušnje smo jim globoko hvaležni.

Prvi ogled nas je čakal na letališču Zaventem

Letališče se nahaja v Flandriji, severozahodnem delu Belgije in območju nizozemščine. Letališče Bruselj že od nekdaj vlaga v ustrezno in sodobno izobraževanje in usposabljanje svojih okrog 30.000 neposredno ter 35.000 posredno zaposlenih. Njihov izobraževalni center Aviato Academy se že vrsto let ukvarja z izzivi pridobivanja in izbora ustreznih ljudi, njihovega usposabljanja ter stalnega nadgrajevanja spretnosti v skladu s skokovitimi tehnološkimi in drugimi spremembami. Ne gre zgolj za tehnične spretnosti, ki jim botrujeta digitalni in zeleni prehod, temveč razvijajo tudi mehke spretnosti.

Potencialnih novih kadrov primanjkuje, zato si prizadevajo za prepoznavanje talentov in njihovo ohranjanje. Aviato Talent Hub, ki so nam ga prikazali, je šele v nastajanju – gole stene, kabli, ob katere se še spotikajo … Toda prvi zasloni so že tam in napovedujejo tehnološko bogate, v prihodnost zazrte priložnosti za pridobivanje edinstvenih izkušenj, znanj in spretnosti za bodoče poklice v letalstvu in spremljajočih panogah. Osebno sem ostrmela nad tem, kako zagnano, verodostojno in ponosno je njihova direktorica predstavila nekaj, kar iz sanj šele prehaja v resničnost.

V regiji Bruselj glavno mesto so nas navdušili urbani vrtovi in zavzeti vrtnarji

Obiskali smo namreč Center za usposabljanje Groot Eiland, ki deluje po načelih socialne ekonomije. Prebivalcem Bruslja, ki so daleč od trga dela (osebam s posebnimi potrebami, bivšim zapornikom in drugim ranljivim skupinam), center ponuja možnosti za razvijanje svojih talentov, ustvarjalnost in pridobivanje različnih spretnosti. Ključna je izkušnja z vodstvom izurjenih mentorjev. Urbano kmetovanje, predelava in prodaja pridelkov, mizarstvo in gostinstvo so področja, na katerih se udeleženci kalijo.

Njihove zaposlitvene možnosti po opravljenem usposabljanju so visoke. Teta Nena, kot kličejo živahno vodjo kar osmih restavracij po Bruslju, je z zanosom opisovala prizadevanja in dosežke varovancev. Povedala je, da jih ne poskušajo zadržati pri sebi, v tem varnem, razumevajočem okolju. Usposabljajo in spodbujajo jih za uveljavitev zunaj, v svetu. Kljub temu je skoraj polovica zaposlenih v restavracijah, pripadajočih urbanih vrtovih in dveh mizarskih delavnicah iz njihovih vrst – ker so odlični in pripadni.

We concluded our journey in Wallonia, the southern part of Belgium and the French-speaking area

There, we were introduced to two of the 22 Walloon Competence Centres. These centres have been established in the region as a brand for effective and innovative training for future professions. They are based on public-private partnerships and, in addition to training and providing modern technical facilities, they also focus on raising awareness about occupations and the necessary skills. They operate exclusively based on the needs of the specific area or industry.

The Aptaskil Competence Centre provides training for the chemical, pharmaceutical and biotechnological industries. Its equipment is state-of-the-art, almost exactly like what participants will use in their future workplaces. The mentors, who are also experienced in practice, introduce participants to the real and virtual worlds of each type of work. The training is tailored to the needs of future employers as well as participants, including employees, the unemployed, students and teachers.

“If participants don’t come to us, we go to them” is the motto of the EPiCURiS Competence Centre. In three mobile units, which they take to the courtyards of their clients – companies – they provide training for the food industry, including baking, butchery, hospitality and catering. The training sessions are tailored to the needs of employers, particularly small and medium-sized enterprises. Employees, job seekers, other individuals, students and teachers can participate in this training.

Participants from EPiCURiS also delighted our taste buds with excellent food at the final part of our journey. During this time, high representatives from the Walloon government and the European Commission officially received the National coordinators’ closing statement on the EYS. Among other things, this statement calls for continued attention, measures and practical efforts to upgrade all types of skills.

Zvonka Pangerc Pahernik, MSc (zvonka.pangerc@acs.si), SIAE