Ob zaključku ELS je belgijsko predsedstvo povabilo nacionalne koordinatorje na obisk nekaj vzornih centrov za izobraževanje in usposabljanje. Z avtobusom so nas popeljali v vse tri belgijske regije in za te izkušnje smo jim globoko hvaležni.

Prvi ogled nas je čakal na letališču Zaventem

Letališče se nahaja v Flandriji, severozahodnem delu Belgije in območju nizozemščine. Letališče Bruselj že od nekdaj vlaga v ustrezno in sodobno izobraževanje in usposabljanje svojih okrog 30.000 neposredno ter 35.000 posredno zaposlenih. Njihov izobraževalni center Aviato Academy se že vrsto let ukvarja z izzivi pridobivanja in izbora ustreznih ljudi, njihovega usposabljanja ter stalnega nadgrajevanja spretnosti v skladu s skokovitimi tehnološkimi in drugimi spremembami. Ne gre zgolj za tehnične spretnosti, ki jim botrujeta digitalni in zeleni prehod, temveč razvijajo tudi mehke spretnosti.

Potencialnih novih kadrov primanjkuje, zato si prizadevajo za prepoznavanje talentov in njihovo ohranjanje. Aviato Talent Hub, ki so nam ga prikazali, je šele v nastajanju – gole stene, kabli, ob katere se še spotikajo … Toda prvi zasloni so že tam in napovedujejo tehnološko bogate, v prihodnost zazrte priložnosti za pridobivanje edinstvenih izkušenj, znanj in spretnosti za bodoče poklice v letalstvu in spremljajočih panogah. Osebno sem ostrmela nad tem, kako zagnano, verodostojno in ponosno je njihova direktorica predstavila nekaj, kar iz sanj šele prehaja v resničnost.

V regiji Bruselj glavno mesto so nas navdušili urbani vrtovi in zavzeti vrtnarji

Obiskali smo namreč Center za usposabljanje Groot Eiland, ki deluje po načelih socialne ekonomije. Prebivalcem Bruslja, ki so daleč od trga dela (osebam s posebnimi potrebami, bivšim zapornikom in drugim ranljivim skupinam), center ponuja možnosti za razvijanje svojih talentov, ustvarjalnost in pridobivanje različnih spretnosti. Ključna je izkušnja z vodstvom izurjenih mentorjev. Urbano kmetovanje, predelava in prodaja pridelkov, mizarstvo in gostinstvo so področja, na katerih se udeleženci kalijo.

Njihove zaposlitvene možnosti po opravljenem usposabljanju so visoke. Teta Nena, kot kličejo živahno vodjo kar osmih restavracij po Bruslju, je z zanosom opisovala prizadevanja in dosežke varovancev. Povedala je, da jih ne poskušajo zadržati pri sebi, v tem varnem, razumevajočem okolju. Usposabljajo in spodbujajo jih za uveljavitev zunaj, v svetu. Kljub temu je skoraj polovica zaposlenih v restavracijah, pripadajočih urbanih vrtovih in dveh mizarskih delavnicah iz njihovih vrst – ker so odlični in pripadni.

Potovanje smo zaključili v Valoniji, južnem delu Belgije in območju francoščine

Tam smo spoznali dva od skupno 22 valonskih centrov odličnosti. Slednje so v regiji vzpostavili kot blagovno znamko za učinkovito in inovativno usposabljanje za poklice prihodnosti. Temeljijo na javno-zasebnih partnerstvih ter se poleg usposabljanja in zagotavljanja sodobnih tehničnih zmogljivosti ukvarjajo tudi z ozaveščanjem o poklicih in potrebnih spretnostih. Delujejo izključno glede na potrebe posameznega območja oziroma panoge.

Center odličnosti Aptaskil usposablja za delo v kemični, farmacevtski in biotehnološki industriji. Oprema pri njih je najsodobnejša, skoraj do potankosti taka, kot jo bodo udeleženci uporabljali na bodočih delovnih mestih. S prakso podkovani so tudi njihovi mentorji, ki jih uvajajo v realni in virtualni svet posamezne vrste dela. Usposabljanje je izvedeno po meri bodočih zaposlovalcev pa tudi udeležencev iz vrst zaposlenih, brezposelnih, študentov in učiteljev.

»Če udeleženci ne pridejo k nam, gremo pa mi k njim,« je moto Centra odličnosti EPiCURiS. V treh mobilnih enotah, s katerimi gostujejo kar na dvoriščih naročnikov – podjetij, usposabljajo za delo v prehrambni industriji, in sicer pekarstvu, mesarstvu, gostinstvu ter cateringu. Usposabljanja so prikrojena potrebam zaposlovalcev, predvsem malim in srednje velikim podjetjem. Vanje se lahko vključijo zaposleni, iskalci zaposlitve, drugi posamezniki, študenti in učitelji.

Udeleženci EPiCURiS so v sklepnem delu našega popotovanja z odlično hrano poskrbeli tudi za naše brbončice. Tedaj sta visoki predstavnici valonske vlade ter Evropske komisije tudi uradno prevzeli zaključno izjavo nacionalnih koordinatorjev o ELS. Ta med drugim narekuje, naj s pozornostjo, ukrepi in praktičnim delom za nadgradnjo vseh vrst spretnosti nadaljujemo.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS