Letošnji F3ŽO je potekal v živahnem vzdušju: več kot 120 kulturnih točk, 40 izobraževalnih dogodkov, 7 strokovnih razprav, bogate sejemske razstave. Privabil je 15.100 obiskovalcev v treh dneh.

Prvega dne smo se udeležili slavnostne otvoritve v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Podeljena so bila priznanja za soustvarjanje festivala in skrb za starejše. Osrednja govornica je bila predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar.

Dogodki, kot so F3ŽO, so dragoceni, saj spoznaš, da so ljudje tudi v srebrnih letih željni učiti se. Ne samo zaradi tega, da bi usvojili novo znanje ali veščino, ampak predvsem zaradi druženja, povezovanja z drugimi ljudmi in koristnega preživljanja svojega prostega časa.

Erika Brenk

ACS

Že enajstič zapovrstjo je bil  ACSpartnerji del te uspešne zgodbe. Predstavili smo svoje dejavnosti in izdelke, povezane z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem. S pogovori in predstavljenimi primeri dobrih praks smo skupaj z UTŽO iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah in Muzeja baroka obiskovalce vseh generacij spodbujali k učenju, ki traja vse življenje.

Četrtkovo jutro na F3ŽO se je začelo s prijaznim vabilom na kavo sodelavk na stojnici iz Šmarja pri Jelšah. To se je izkazalo za modro potezo, saj pozneje ni bilo več priložnosti za klepet med sorazstavljalci. Skozi dopoldan smo namreč plavali v živopisani reki obiskovalcev, ki so z zanimanjem spraševali, kje, kdaj in kaj se lahko učijo. Za izobraževalce odraslih boljših vprašanj sploh ni. 😊

Mag. Urška Bittner Pipan

ACS

Marija Metlika, Ljuba Fišer iz U3ŽO na LU Ormož, Silvo Šinkovec, Darja Smrkolj, Manca Košir in CUDV Draga z Metko Novak so dobitniki Priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih, ki se sami nenehno učijo. S predstavitvijo svojih tihih knjig se nam je pridružila Edita Mlakar iz Rogaške Slatine, dobitnica priznanja zglednim učečim se Savinjske regije 2022.

Vedno znova se me dotaknejo Editine tihe knjige, ki so čudovito terapevtsko sredstvo za otroke s posebnimi potrebami in starejše, ki se soočajo z demenco. Pritegnila je pozornost mnogih obiskovalcev in držim pesti, da uspe svoje znanje prenesti na nekoga, ki bi v izdelavi tihih knjig videl poslovno priložnost.

Mateja Pečar

ACS

Vsi so navdih drugim in hkrati zgled, da učenje spreminja življenje. V vlogi učečih se so s svojimi zgodbami o navdušenju nad uporabo novega znanja, pisanju knjig, vključevanju v različna usposabljanja, ohranjanjem naravne in kulturne dediščine v mimoidočih budili željo po učenju in delovanju. Zaradi svojega delovanja so prepoznani v širši družbi in kot taki privabijo veliko obiskovalcev.

F3ŽO je vedno priložnost, da srečaš stare prijatelje, mislim stare po dolgosti poznanstva, in tiste nove, pri katerih obstaja možnost, da to šele postanejo. Velik del sredinega popoldneva sem preživel z Marijo in Ljubo ter na hitro objel mimobežno Manco. Sproti sem k učenju spodbujal mnoge mlade upokojenke, ki bi rade zapolnile čas v novem statusu s kvalitetnimi vsebinami. S starimi in mladimi prijatelji nas povezujeta znanje in učenje, zato se prijetno počutimo v družbi drug drugega. Zaradi prepričanosti, da še nič ne vemo, smo skromni.

Darijan Novak

ACS

Obiskovalci so večinoma povpraševali po brezplačnih možnostih neformalnega učenja, tako da je bilo živahno tudi v našem svetovalnem kotičku. Z nekaterimi smo razvili zanimive pogovore. Najbolj so jih zanimale vsebine, kot so učenje tujih jezikov za hobi, računalništvo za vsakdan, zdravje. Koristne nasvete so prejeli od svetovalcev iz petih središč ISIO in SSU iz Novega mesta, Ljubljane, Kranja in Jesenic. Na nadaljnje svetovanje smo jih usmerili na LU, UTŽO in knjižnice ter jim predstavili povezave do portala Kam po znanjeizobraževalne ponudbe ACS in drugih projektov ACS ter ePlatforme za izobraževanje odraslih v Evropi – EPALE. Obiskovalci so bili veseli balonov, papirnih kock in razglednic TVU.

Zadnji dan na festivalu je minil, kot bi mignil. Že zjutraj so otroci iz bližnje osnovne šole z veseljem posegli po balonih in razglednicah, potem pa so se vprašanja kar vrstila. Prijetno se je bilo družiti z ljudmi, ki čutijo veselje do učenja. Ministrica Asta Vrečko ter ministra Luka Mesec in Simon Maljevac so se iz spoštovanja do Marije in njene študijske poti želeli fotografirati pri naši stojnici.

Ana Peklenik

ACS

F3ŽO je poleg sejemskega dela ponudil tudi pester strokovni in izobraževalni program. Naša sodelavka mag. Zvonka Pangerc Pahernik je sodelovala na okrogli mizi Kdaj vemo dovolj, da se lahko nehamo učiti?, udeležili  smo se tudi uradnega zaključka Festivala.

S partnerji smo utrinke s festivalskega dogajanja delili na Facebooku ACS in TVU; #f3žo.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS