Letos je na RIC Novo mesto potekal nov ŠK z naslovom Moja zaposlitev bo v tradicionalni obrti. Gre za obrti, ki izvirajo v preteklosti, vendar so še kako žive. Posamezniki, ki se ukvarjajo z različnimi obrtmi, svoje znanje predajajo naprej. Vsaka od njih je dragocen del kulturne dediščine.

Vključeni so bili mladi do 30 let, ki so se preizkušali v več smereh:

  • spoznavanje značilnih etnoloških ter drugih tradicionalnih posebnosti,
  • ročnih spretnostih,
  • izpopolnjevanju svojega znanja o uporabnosti izdelkov,
  • kakovosti materialov,
  • uporabnosti naravnih materialov,
  • razvijanju občutka za estetiko.

Spoznali smo apiturizem (čebelarstvo, med, svečarstvo), lesarstvo, pletarstvo, zeliščarstvo, pripravo tradicionalnih jedi in domače kozmetike ter kamnoseštvo.

Pričeli smo julija z delavnico o apiturizmu. Slovenija je domovina odličnih čebelarjev z dolgoletnimi čebelarskimi praksami. V Krakovskem gozdu smo obiskali čebelarsko Andrejo in njen tipični slovenski čebelnjak. Kaj hitro smo se vključili v vsa api doživetja ob poslušanju čebeljega brenčanja smo izdelali svečko iz čebeljega voska, lastne satnice in vdihavali čudovite arome čebeljih pridelkov.

Nadaljevali smo z lesarstvom. Gospod Tone nam je pripovedoval o svojem življenju in ljubezni do lesa. To je okolju prijazen material z močnim gospodarskim pomenom. Omogoča nam tudi razvijanje ustvarjalnosti. Kot kažejo slike, ta nima meja. Izdelali smo lesenega medveda in dve gozdni gobi.

Mojster pletar Jože nam je predstavil tretjo tradicionalno obrt – pletarstvo. Pojasnil je celoten proces pletarske obrti in postopek izdelave košare. Lepo smo vijugali med količki, dokler nismo dosegli želene višine in oblike košarice. Na delavnici smo spoznali smo tudi pripomočke za izdelavo, in sicer beko, lepo ovijalno žico, žepni nožič in klešče.

Avgusta smo bili že na četrti delavnici. Obiskali smo belokranjski zeliščni vrt pod Gorjanci in Minko, permakulturno vrtnarko in zeliščarko. Spoznali smo številna zelišča in njihovo uporabnost (v prehrani, za čaje). Nekatera zelišča imajo zdravilne učinkovite, nekatera so dišeča trajna zelišča, spet druga privabljajo čebele in druge živali. Pomen začimb v prehrani je bila kar pomembna tema, saj smo pridobljeno znanje uporabili v kulinariki.

Sledila je izdelava domače kozmetike z Ireno. Primerno mesecem, ki sledijo, smo se preizkusili v izdelavi domače kreme za obraz in balzama za ustnice. Spoznali smo terapevtske in negovalne lastnosti eteričnih olj.

Na srečanjih smo se srečali s tradicionalnimi ročnimi spretnostmi in ustvarjalnimi načini dela. Na vsakem srečanju je mentor (rokodelec) vodil, prikazoval, podal jasna navodila, ki so krožkarje vodila k cilju. S tem so mladi prepoznali lastni potencial, preizkusili svoje zamisli in predloge ter se aktivno vključevali v projektne aktivnosti. Pa ne samo to, doživeli so lokalno okolje Novega mesta in širše okolice. Želeli smo navdušiti mlade, da ne ponikne védenje o domačih in umetnostnih obrteh, ki se je prenašalo iz roda v rod. Sporočiti smo jim želeli tudi, da se iz izkušenj, ki so jih spoznali v ŠK, lahko rodi zaposlitev v tradicionalni obrti.

Ana Marija Blažič (ana.marija.blazic@ric-nm.si), RIC Novo mesto

Skip to content