Leta 2019 je knjiga s tem naslovom izšla pri Založbi Aristej v Mariboru. Podatek, da je pojmovnik namenjen mladim, je v resnici nekoliko zavajajoč.

Gre namreč za celovit pregled problematike. Prikazuje zgodovino in vzroke migracij. Obravnava jih v sociološkem, geografskem in ekonomskem smislu. Med vrsticami ali dobesedno avtorica odgovori na marsikatero vprašanje, ki se poraja ob sodobnih migracijah. Nekateri jih namreč razumejo kot neposredno grožnjo razvoju družbe.

Ravno ta (neupravičeni) strah pred priseljevanjem (predvsem nizkoizobraženih iz manj razvitih svetovnih regij) poraja številne lažne informacije, ki se hitro širijo med ljudmi in vodijo v nestrpnost.

 

Ob malokateri drugi tematiki se širi toliko nerazumevanja, potvorjenih informacij ali mitov kot prav ob migracijah. Zaradi napačnih informacij, neresnic, polresnic in lažnih novic ter predvsem različnih namenov, ki se skrivajo za njimi, je pogosto težko vedeti in razumeti, kaj se zares dogaja na tem področju.

Kristina Toplak

Izvirne ilustracije so delo Izarja Lunačka.

Knjiga je dobila pionirsko zlato hruško – nagrado, ki jo podeljuje Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, in je projekt MK Ljubljana. Dodan je seznam priporočenega branja, ki omogoča bralcem podrobnejše spoznavanje tematike migracij. Stvarno in imensko kazalo pripomore k preglednosti publikacije.

Knjiga je prosta za izposojo v Knjižnici ACS.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS