Na Kopah so se tokrat izobraževali tisti, ki sicer skrbijo za izobraževanja drugih.

Na Kopah je bilo v četrtek in petek, 12. in 13. septembra, posebno živahno. Tokrat so se strokovno izobraževali tisti, ki sicer skrbijo za izobraževanje drugih. Pod okriljem MOCIS-a, Centra za izobraževanje odraslih iz Slovenj Gradca, je potekalo strokovno usposabljanje organizatorjev izobraževanja in izobraževalcev z naslovom Metode učenja v naravi v izobraževanju odraslih. Kar 77 zaposlenih iz 10 ljudskih univerz in andragoških zavodov iz vse Slovenije, ki so povezani v ZiSSS, je na Pohorju pridobivalo znanja o tem, kako bi lahko metodo poučevanja v naravi čim bolj prenesli v učenje odraslih. Teoretični del usposabljanja se je začel s predavanjem Kako izboljšati učenje, poučevanje in učno uspešnost izr. prof. dr. Simone Tancig s Pedagoške fakultete UL. Mag. Natalija Gyorek z Inštituta za gozdno pedagogiko je svoj prispevek naslovila Zakaj je učenje v naravi tako učinkovito. V praktičnem delu so udeleženci spoznavali metodo izkustvenega učenja in urili energetski pilates, umetnost fotografije, botaniko Pohorja, angleščino v naravi in nordijsko hojo. V petek so jim predstavili primer učenja o trajnosti, sonaravnosti, dobrodelnosti in odgovornostih v Pahernikovih gozdovih, ki so lep in edinstven primer skrbi za gozdove za nas in zanamce. Predstavitev sta pripravili dr. Nevenka Bogataj z ACS in Jerneja Čoderl iz Zavoda za gozdove, KE Radlje ob Dravi.

MOCIS je kot gostitelj poskrbel, da so gostje spoznali vsaj del prelepe koroške pokrajine, prisluhnili legendi o kralju Matjažu in njegovi Alenčici, okusili nekaj značilnih koroških jedi in se naučili nekaj besed v koroškem narečju. Prisotne sta pozdravila tudi podžupanja Mestne občine Slovenj Gradec Martina Šisernik in direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž. Piko na i je dodal še večerni nastop Adija Smolarja in Dunje Vrhovnik. Ko je k pestri vsebini, dobri organizaciji gostiteljev in dobri pogostitvi podjetja Vabo svoje dodalo še čudovito sončno vreme, so Kope za goste res zaživele v vsej svoji lepoti. Ni naključje, da jim pravimo največji koroški biser. Naši obiskovalci se bodo na Koroško zanesljivo še vrnili.

Sonja Lakovšek (sonja.lakovsek@mocis.si), MOCIS

 

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog