V sredo, 24. maja, je dogajanje v koprskem mestnem jedru po nekaj letih premora ponovno obarvala Parada učenja. Vseslovenski festival in hkrati osrednji dogodek TVU, ki jih usklajujejo na ACS, je potekal v več slovenskih mestih hkrati, v naši regiji v organizaciji LU Koper.

Ponosna sem, da je naše mesto gostilo tako pomembno prireditev, kot je Parada učenja. Hitro spreminjajoči se svet prinaša vedno nove izzive in ključnega pomena je, da ponotranjimo učenje kot vrednoto. Le s pridobivanjem ustreznega znanja in spretnosti se bomo namreč sposobni prilagajati spremembam. Zato sem neizmerno vesela, da se je prireditve Parada učenja udeležilo številčno občinstvo znanja željnih ljudi, tako mladih kot starejših. To je namreč znak, da se zavedamo, kako pomembno je VŽU, in da smo kot družba na pravi poti.

Mateja Hrvatin Kozlovič

podžupanja Mestne občine Koper

Obiskovalci so si na stojnicah ogledali možnosti učenja v naši regiji s področij zdravja, poklicne orientacije, starih in novih obrti, učenja tujih jezikov, osebne rasti, čustvenih in medosebnih spretnosti, umovadbe, ustvarjanja glasbene pravljice in še in še. Svoje aktivnosti je predstavilo več kot 20 društev, zavodov in posameznikov. Najmlajši so spretno gasili požar na gasilskem poligonu, spoznali judo tehnike pravilnega padanja, se učili zavezati vozle, izdelati kompas ali narisati mandalo, vrsta pa se je vila na stojnici za poslikavo obraza. Obiskovalci, okrog 400 smo jih našteli, so z aktivnim obiskom stojnic sodelovali v žrebu za glavno nagrado – e-bralnik.

Nekaj odličnih idej – izpostavila bi ambasadorko in nagradno igro, povezano z obiskom razstavljavcev – ocenjujem kot primer dobre prakse, ki ga kaže deliti. Prijetno in sproščeno vzdušje pa je zagotovo pripomoglo k temu, da se bodo obiskovalci radi vračali po znanje in spretnosti. Zaradi tovrstnega ozaveščanja o VŽU, aktivnih posameznikov in povezane skupnosti lahko na prihodnost gledamo kot na priložnost! In to se mi zdi v sodobnem in vse bolj odtujenem svetu ključnega pomena za lepši jutri.

Mag. Urška Bittner Pipan

ACS

Vsi se radi učimo, če se učimo tisto, kar v nas prebudi strast. Danes smo v Kopru praznovali tisto pravo učenje, s katerim postanemo ustvarjalni, bolj zdravi, samozavestni, zadovoljni, stkemo nove vezi in rastemo tako na zasebni kot na karierni poti. Veseli in ponosni smo, da smo na enem mestu ponudili toliko izobraževalnih vsebin, v otrocih in tudi starejših vzbudili radovednost ter dali priložnost številnim mladim glasbenikom in drugim ustvarjalcem, da obiskovalcem pokažejo, kaj vse so se do sedaj naučili.

Dr. Tina Rožac

direktorica LU Koper

Učni utrip je popestrilo dogajanje na odru. Z glasbenimi, plesnimi in folklornimi točkami so nastopili Drago Mislej – Mef, predstavniki OŠ Šmarje pri Kopru, Livade Izola in Istrskega odreda Gračišče, Glasbene šole Koper, Šole irskega plesa, Glasbene šole Lee Sirk Cirque in društva Dobra volja.

Tina Mržek (tina.mrzek@lu-koper.si), LU Koper

Foto: Blaž Lenček