V Parizu se je zaključila mednarodna konferenca o prihodnosti umetne inteligence, ki jo je v okviru Tedna mobilnega učenja 2019 priredil UNESCO.

Minister dr. Jernej Pikalo je nastopil kot govorec na enem osrednjih panelov. Predstavil je stališče Slovenije o razvoju in podpori digitalnih veščin, ki so potrebne za delovanje v digitalnem okolju. Izpostavil je tudi slovenske aktivnosti in dosežke na področju digitalne preobrazbe in odprtih virov v izobraževanju.

Ob robu konference se je minister srečal z generalno direktorico UNESCO Audrey Azoulay. Govorila sta o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, ki naj bi sedež dobil v Sloveniji. Dokončna odločitev o tem bo sprejeta novembra.

Minister dr. Jernej Pikalo se je bilateralno srečal tudi z namestnikom generalnega sekretarja OECD Ulrikom Vestergaardom Knudsenom. Slednji je Slovenijo povabil, naj leta 2020 gosti ministrski vrh o veščinah in kompetencah.

Z ministrom za umetno inteligenco Združenih Arabskih Emiratov Omarjem Bin Sultan al Olamo pa se je minister dr. Pikalo dogovoril za sodelovanje ekspertov obeh držav na področju umetne inteligence.

Več o konferenci v Parizu si lahko preberete na spletni strani MIZŠ, celotna konferenca pa je predstavljena na spletni strani dogodka.

Priredila: Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS