Trideset let mineva od osamosvojitve Slovenije, torej letos okroglo obletnico praznujejo številne ustanove, ki so začele delovati, ker jih državljani potrebujemo. Tako je tudi s knjižničarsko stroko. Stanovska revija Knjižničarske novice je do nedavna izhajala v tiskani obliki. S tem ko se je preselila na splet z licenco Creative Commons, je k sebi pripustila tudi drugo zainteresirano javnost.

V predstavitvi so zapisali, da želijo preseči okvire tiskane revije in vsebine ponuditi na drugačen način, prosto dostopne in brezplačne. Na spletnem mestu najdemo različne novice, informacije, vabila in razpise, poročila, nasvete, primere dobrih praks in številne uporabne povezave. V času, ko se izobražujemo na daljavo, si lahko ogledamo posnetke dogodkov, ki se jih morda nismo utegnili udeležiti. Ostajajo pa tudi strokovna revija, saj še vedno objavljajo daljše strokovne prispevke, kot jih poznamo iz tiskane izdaje. Na spletno stran je prenesen tudi celoten arhiv.

Svoje objave promovirajo na FB in tako opozarjajo na zanimive dogodke v knjižničarski stroki in širše doma in v mednarodnem okolju.

Portal ustvarjamo z vami in mislijo na vas, zato bomo hvaležni za vaše odzive, mnenja, želje in predloge.

Katja Rapuš

urednica, Narodna in univerzitetna knjižnica

Knjižničarska stroka ponuja ‘javno dobro’. Zato pozdravljamo odločitev NUK in uredništva, da so na široko odprli vrata Knjižničarskih novic. Branje in učenje hodita z roko v roki, zato je portal zanimiv tudi za vse, ki nas zanima izobraževanje odraslih.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS