Zaključni dogodek projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju

V slikovitem okolju Termalnega parka Snovik je 6. oktobra raznovrstno občinstvo navdušil dogodek z naslovom Kako nas vidijo oblaki?, ki je spodbudil k razmišljanju o podnebni krizi. ACS je tako obeležil zaključek projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju, ki ga je financiralo MOPEs sredstvi Podnebnega sklada.

Želeli smo osvetliti ključne izzive, povezane s podnebjem, s katerimi se soočamo danes, ter vlogo IO pri tem. Pomenljivi naslov je spodbudil razmislek o skupnem, saj oblaki ne poznajo omejitev človeka in njegovih misli. Simbolika oblakov nas je na dogodku opomnila, da mora tudi skrb za podnebje segati čez meje mojega in našega.

Predstavitev rezultatov projekta

Uvodoma je dr. Janez Berdavs z MOPE spregovoril o pomenu vključevanja izobraževanja v reševanje okoljskih izzivov. Temu sporočilu se je v svojem govoru pridružila tudi dr. Nataša Potočnik, direktorica ACS, ki je poudarila sodelovalno naravo okoljskih prizadevanj.

Z veseljem smo prisluhnili tudi gostu Matevžu Lenarčiču, pilotu in okoljevarstveniku, ki med poleti z ultralahkim letalom po vsem svetu meri onesnaženost zraka. Do sedaj je preletel 113 držav ter zbral več kot 100.000 vzorcev. Predstavil je zbrane podatke in nas spodbudil k ukrepom za večjo energetsko učinkovitost ter zmanjševanje izpustov.

Dr. Nevenka Bogataj, dr. Johanna Amalia Robinson in avtorica članka smo predstavile rezultate svojega intenzivnega dela v projektu. Na ACS smo smo skupaj s sodelavci razvijale nove izobraževalne pristope, programe in gradiva.

Dve pomembnejši gradivi sta posebej predstavila njuna sourednika Tadej Košmerl in Marica Uršič Zupan. Prvo je posodobljena izdaja knjige Znamenja trajnosti, drugo, popolnoma novo gradivo pa nosi naslov Krhka ravnotežja in osvetljuje skupnostni odziv na podnebne spremembe.

Aktivne delavnice

Popoldne so imeli udeleženci priložnost na lastni koži preizkusiti dva zanimiva izobraževalna pristopa. Izbirali so med dvema zanimivima delavnicama.

Delavnico učenja na prostem je vodila Irena Brajkovič iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Spoznali smo različne igrive, zabavne, poučne aktivnosti opazovanja, doživljanja in raziskovanja okolja. To je bila priložnost, da so udeleženci spoznali oblike vodenja skupine na prostem ter med preizkušenimi aktivnosti našli tisto, ki jo bodo prenesli v prakso s svojimi ciljnimi skupinami.

Delavnico učenja skozi igro je vodila Sabina Belc iz Socialne akademije. Podnebno pismenost smo krepili v simulacijski igri ravnanja s skupnim virom vode. Originalno različico igre so izvedli z indijskimi kmeti in poudarja pomen upravljanja s podzemnimi vodami ter vpliv posameznikov nanje. Pogostejši ekstremni vremenski dogodki, kot so suše in močni nalivi, še otežijo ustrezno skrb za vodo. Igrivost in humor, ki spremljata tovrstne igre, sta pomembna dejavnika, ki lahko ob obravnavi podnebne krize preprečita zdrs v okoljsko melanholijo.

Praznovanje odličnosti

Pomemben trenutek je bila podelitev priznanj dolgoletnim mentorjem študijskih krožkov in institucijam, ki so trajno prispevali k IO v skupnostih. S podelitvijo nagrad je bila priznana bistvena vloga teh posameznikov in organizacij pri spodbujanju izobraževanja. Ne gre le za njihove merljive rezultate, izdelke in učinke, ampak tudi celostnost in dolgoročnost. Prav zato so bile nagrade podeljene v okviru dogodka. Tako smo namreč izpostavili pomen trajnosti tudi v kontekstu IO.

Dogodek Kako nas vidijo oblaki? je bil praznik navdiha. Združil je izobraževalce odraslih, ki jim ni vseeno za okolje. Udeleženci so cenili raznolikost pristopov, od strokovnih predstavitev do aktivnih delavnic, zaradi česar je bila izkušnja pestra.

Ob zaključku dogodka je bilo sporočilo jasno: če se želimo soočiti z izzivi spreminjajočega se podnebja, moramo biti enotni. Nenehno moramo učiti sebe in svoje skupnosti.

Za več podrobnosti o dogodku in dragocenih spoznanjih, ki smo jih delili, spremljajte vire ACS. Na spletni strani nenehno objavljamo svoja prizadevanja in ozaveščamo o trajnostnih spremembah v IO.

Ema Meden (ema.meden@acs.si), ACS

Skip to content