Za mano sta bili že dve uri dela, ko iz kuhinje, kjer mož ob jutranji kavi surfa po telefonu in prebira novice od tu in tam, zaslišim navdušen: »Ho, ho, ho, Nevenka, poglej ti to …« Pod nos mi pomoli svoj telefon in mi kaže videoposnetek, ki je objavljen na spletni strani AR Copy Paste.

Res, osupljivo. Videoposnetek prikazuje programerja, ki posname različne predmete iz okolice (na primer knjigo ali lončnico) in ju nato vstavi v zapis, ki ga ustvarja na računalniku. Vse to mu omogoča aplikacija AR Cut and Paste, s katero lahko digitalizirate predmete iz resničnega sveta, ki nas obkrožajo. Leta 2020 jo je ustvaril pariški oblikovalec in umetnik Cyril Diagne. Ta aplikacija ne uporablja tradicionalne metode kopiranja in lepljenja s pomočjo slike. Uporablja eno samo aplikacijo, ki uporablja razširjeno resničnost in strojno učenje za iskanje različnih predmetov v okolici in jih neposredno prilepi v program za urejanje slik v računalniku, nato odstrani ozadje in ohrani samo predmet. Diagne pravi, da celoten postopek traja približno šest sekund. Se vam zdi to dolgo? Meni ne. Še posebej, ker to orodje prihrani čas za postopek, ki terja (vsaj) te korake: posneti fotografijo, jo urediti in nato izrez vstavili v dokument.

Tehnologija računalniškega vida in obogatene resničnosti je v zadnjih nekaj letih dosegla izjemen napredek. Naj vam predstavim le nekaj aplikacij, ki sem jih uporabila oziroma spoznala zadnje čase.

Na silvestrovo sem stala sredi travnika nedaleč od Brestovice pri Komnu – v trdi temi in gluhi tišini – in strmela v nebo, ki je bilo prepredeno s čipkami žarečih ozvezdij. Če ne bi bilo hladno, bi legla v travo in se zgubljala med drobnimi ‘lučkami’. Ko sem takole buljila v zvezdnato nebo, me je seveda zanimalo, katere zvezde in ozvezdja se pnejo nad mano. V nebo sem usmerila telefon, fotografirala in s pomočjo aplikacije SkyView zagledala vsemogoče: zvezde so dobile svoja imena, ozvezdja so se prikazala v podobah živali … Aplikacija omogoča natančno odkrivanje in prepoznavanje nebesnih objektov na nebu podnevi ali ponoči. In seveda – ni edina. 😀 Več o njej si lahko preberete tukaj.

Pred dnevi mi je prijateljica navdušeno razlagala, da je po spletu naročila komplet lončnic, ‘prijazen domačim živalim’. Dobila je tri krasne lončnice, ki jih je dostavna služba pripeljala lepo zapakirane z grelčki. Samo ena od njih je imela oznako in navodila za nego, za vse druge se je morala potruditi sama.

Med številnimi aplikacijami za prepoznavanje rastlin – na sliki zgoraj so štiri, nekaj več pa jih boste spoznali tukaj – se je odločila za PlantNet. In seveda zvedela vse, kar je potrebovala. Če vas zanima, kako deluje, tule je video. Ta aplikacija prepozna tudi plevele. Moj vrt jih je poln. 😀 Glede na to, da so številni užitni in da jih res malo poznam, niti ne bi bilo slabo, če bi si to aplikacijo naložila na telefon. Tako bi lahko tiste dobre –  celo zdravilne – prepoznala, jih nabrala in ‘podtaknila’ v solato. 😀

Ena od bolj zanimivih aplikacij je tudi Google Lens. Kaj vse ponuja, pa raziščite kar sami: https://lens.google/intl/sl/.

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS