Sodobni trendi v zaposlovanju temeljijo na vedenjskih lastnostih in izkušnjah posameznika na določenem področju. Treba je gledati široko in razmišljati o poklicu, ki obeta boljšo perspektivo in varnejšo prihodnost. V Kariernem centru za mlade VšečKAM in GREM pomagamo mladim postavljati karierne in izobraževalne cilje. Z nadobudnim Poklickom je vse lažje, saj je usmerjen v raziskovanje prihodnosti mladih. Nemogoče je z gotovostjo trditi, kateri poklici so najbolj perspektivni, saj je zaposlovanje podvrženo gospodarskim in družbenim dejavnikom. Poklicko z vami deli zgodbe kočevskih osnovnošolcev o poklicih prihodnosti, ki še niso uveljavljeni. Najprej robofarmacevt s pomočniki roboti, ki bodo delo opravljali namesto njega. Sporočil jim bo, katere snovi naj zmešajo, in pri tem bodo zelo natančni. Poklic bo aktualen leta 2035, ker se bo do takrat še razvijal in izpopolnjeval. Robofarmacevt bo imel sodelavca, ki bo programiral robote. Na halji bo imel gumb za nujne primere, ki ga bo vključil, če bo prišlo do požara. S pritiskom na gumb se bo premestil v varno sobo ter vključil gasilne aparate.

Poklic, ki bo spremenil svet, je ustvarjalec otrok. Otroke bo kreiral v laboratoriju in jih tržil preko mobilne aplikacije. Možno bo izbrati otrokov spol, videz in značaj. Za poklic bo posameznik potreboval splošna medicinska, mikrobiološka, psihološka, genetska, programerska, prodajna in trženjska znanja.

Katere kompetence pa bo imel poklicni turistični ribič? Posebnost bodo ribiške palice, ročno narejene iz leske kočevskih gozdov. Povezal se bo s svetovno znanimi ribiči, da bodo skupaj pripravljal dokumentarne oddaje o ribolovu na Kočevskem. Organiziral bo ribiške tabore za otroke in odrasle.

Da, to so poklici skozi oči današnjih mladih. Medtem ko so bili čari otroštva nekdanjih generacij povezani z igro z vrstniki, igranjem v parku, tekanjem po gozdovih, igrami z žogo in podobnim, se bodo sodobni otroci svojega otroštva najbolj spominjali po novodobni tehnologiji in žal vse manj po naravi, spoznavanju sveta, vzročno-posledičnih povezavah v okolju ter vzpostavljanju socialnih stikov. S tem se bodo prikrajšali za marsikatero izkušnjo.

Zmagovalni lik je poklicni lenuh. Zbujal se bo ob 12. uri. Po zajtrku bo šel lenarit. Ta poklic je zelo všečen, saj ničesar ne počneš, zanj ni treba leta in leta študirati. Ne vemo, če celodnevno lenarjenje predvideva sodelavce, njegovi področji zanimanja bosta spanje in prehrana. Njegovi delovni pripomočki bodo televizija, kuhinja in fotelj. Za denar pa se ne ve. Morda bo s poklicem zaslovel? Kdo ve bolje od naših mladih?

Maja Rupnik (maja.rupnik@lu-kocevje.si), LU Kočevje