Da se danes v kulinariki gleda bolj na dekoracijo kot na samo vsebino, dobro vedo članice Društva podeželskih žena Kočevske, ki so v preteklih tednih na različnih lokacijah pripravljale tradicionalne jedi na moderen način. V sklopu projekta Podeželje naše mesto so izvajale delavnice priprave starih sladic, ki so jih dobro poznale že naše babice, na način, ki je morda bližje mlajšim generacijam – kar v kozarcu.

Danes so sladice v kozarcih zanimive za vse, tako za odrasle kot otroke, prav tako pa jih lahko pripravimo za kakšne imenitnejše pogostitve. So namreč prava paša za oči, njihova priprava pa je hitra in zelo preprosta. Večinoma ne vključuje peke v pečici. Za pripravo potrebujemo zgolj kozarce poljubnih oblik in velikosti, malo domišljije in najljubše sestavine. Kombinacij je ogromno, saj se da v kozarcu pripraviti skoraj vse, od tiramisuja, pudingov, moussov in še marsikaj.

Tokrat so članice društva za pripravo izbrale tradicionalne sladice, kot so jabolčni zavitek, jabolčna pita in kremna rezina. Klasične sladice, ki nikoli ne bodo utonile v pozabo, smo lahko poizkusili v bolj okrasni različici, sestavine pa so ostale enake: jabolka, vlečeno testo, skuta, cimet … Jedi so predstavile na štirih različnih lokacijah, in sicer v Koblarjih, Sodražici, Predgradu in Loškem Potoku, udeleženke pa so bile nad njimi navdušene.

Namen delavnic pa ni bil zgolj kulinarične narave. Z njimi smo želeli poživiti dogajanje na podeželju, vzpodbuditi krajane k druženju, spoznavanju in medgeneracijskemu sodelovanju, hkrati pa s starimi recepti obuditi zanimanje za kulturno dediščino domačega kraja.

Jana Pintar (jana.pintar@lu-kocevje.si), LU Kočevje