Letošnja Parada učenja 9. septembra v okviru TVU je zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa potekala v manjšem obsegu in tudi na drugi lokaciji, program pa so izvedli učeči se odrasli iz lokalnega okolja. V kulturnem domu smo pripravili interaktivno predstavo ob 20-letnici delovanja MOCIS-a.

Uvertura v bogato septembrsko dogajanje v IO na Koroškem je bila novinarska konferenca, ki smo jo organizirali na dan Nacionalnega odprtja TVU, 4. septembra. Predstavili smo program prihajajočih dogodkov TVU s poudarkom na Paradi učenja, praznovanju 20. obletnice MOCIS-a in spremljajočih dejavnostih ter najavili Dneve svetovalnih središč.

Letošnja Parada učenja v Slovenj Gradcu je zaradi pandemije novega koronavirusa potekala drugače kot prejšnja leta. Spremenili smo lokacijo in se iz središča mesta, Glavnega trga, preselili v atrij Dvorca Rotenturn, v katerem domuje tudi MO Slovenj Gradec.

Na 20 stojnicah je 20 partnerjev MOCIS-ove koordinacijske mreže TVU predstavljalo svoje dejavnosti in aktivnosti povezane z vseživljenjskim učenjem. Za uvod je poskrbel Jože Praper na kitari, nato so zbrane nagovorili Sonja Lakovšek, direktorica MOCIS-a, Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec, mag. Zvonka Pangerc Pahernik, vodja Središča za promocijo in informiranje ACS. V VVZ Slovenj Gradec so poskrbeli za petje in ples, Sabina Zorjan pa za literarni prispevek. V programu je sodelovala tudi glasbena šola E-nota, Literarno društvo Utrip zgornje Drave z Bernardo Jerič, za glasbeni vložek sta poskrbeli še Tina Banfro in Ana Dušica. Zapel je tudi Zborček Večgeneracijskega centra Andeški hram. Zaključila pa se je z »after partyjem« – spontano plesno točko organizatork izobraževanj z MOCIS-a.

V okviru strokovnega dela Parade učenja smo v Kulturnem domu Slovenj Gradec pripravili še praznovanje 20-letnice delovanja MOCIS-a, ki je potekalo kot interaktivna gledališka predstava. K sodelovanju smo povabili letošnjega ambasadorja Parade učenja, koroškega striparja in ilustratorja ter dobitnika priznanja ACS 2010, Cirila Horjaka alias dr. Horowitza.

V predstavi so sodelovali trije nastopajoči. Šlo je za animiran improvizacijsko, glasbeno, pripovedovalski dogodek, v katerem so se glasbenik Žiga Golob, dr. Horowitz ter pripovedovalec Rok Kušlan skupaj lotili MOCIS-ove zgodovine, 20-letnega delovanja in pomembnejših prelomnic s pomočjo namigov in informacij iz občinstva.

MOCIS je javni zavod, ki ga je leta 2000 ustanovila MO Slovenj Gradec. Sprva je bil ustanovljen za izobraževanje odraslih, kar je še danes njihova primarna dejavnost. Poleg tega pa izvajajo še programe za pridobitev poklicne in strokovne izobrazbe, jezikovne tečaje, računalniške tečaje, tečaje slovenščine za tujce, strokovne tečaje in usposabljanja, tečaje za prosti čas, nacionalne poklicne kvalifikacije itd. Skupek vseh dejavnosti daje težo zavodu in tako velja za enega izmed najbolj pomembnih zavodov v naši občini. Na tem mestu bi še enkrat rad čestital tako obema dosedanjima direktoricama kot sedanji direktorici in celotnemu aktivu zaposlenih, ki zelo dobro izvaja svoje poslanstvo v zavodu. Verjamem, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti.

Tilen Klugler

župan MO Slovenj Gradec

Kljub novi realnosti pandemičnega časa in dodatnim omejitvam pri organizaciji tovrstnih dogodkov smo tako letošnje jubilejne 25. TVU kot Parado učenja z našim praznovanjem obletnice še posebej prisrčno doživeli, hkrati pa se spet in znova naučili nekaj novega. »Naj teče učenje skozi življenje.«

 Janja Bartelj (janja.bartelj@mocis.si), MOCIS