»Za tiste, ki v času epidemije ostajajo doma, se viri zabave hitro krčijo. Avdioknjige lahko razširijo obzorja, tudi če ni mogoče iti ven. Odločite se za quarantainment,« nas v svojem članku v spletnem Guardianu nagovarja  Steven Poole.

Vsak teden je le določeno število podkastov, gledanje filmov in televizije 18 ur na dan ni nič bolj praktično kot celodnevno branje knjig, še posebno če je treba kaj postoriti, kuhati, se razgibavati, skrbeti za otroke. Trenutno torej prvo mesto prevzamejo knjige, ki jih berejo drugi, mi pa le – poslušamo. Posneti glasovi pripadajo številnim znanim osebnostim.

To utegne biti čas, da nadoknadimo – prisluhnemo klasikom iz prejšnjih stoletij. Spletni portal Scribd je 25. marca objavil vest, da za 30 dni omogoča prost dostop do avdioknjig na svoji spletni strani. Pred kratkim so npr. objavili posneto različico Camusove Kuge. Zgodba pripoveduje o majhnem francosko-alžirskem mestu, odrezanem od sveta zaradi izbruha bolezni. Prebivalci sprva ne verjamejo, da gre za resno grožnjo, prepričujejo se, da je umotvor, nočna mora, ki bo prej ali slej minila.

Igralec Neville Jason je posnel več kot milijon povedi Marcela Prousta, celoten cikel romanov V iskanju izgubljenega časa. Med drugim je v 150 urah posnetega besedila tudi avtorjev citat: »Bolezen nam pomaga razumeti, da nismo v osamitvi, ampak priklenjeni na bitje iz druge dimenzije, svetove daleč od sebe, ki nas nikakor ne more razumeti – to je naše telo.«

Billy Bryson z žametnim glasom bere avtorsko delo z naslovom The Body. Prijetna vsebina vodi bralca skozi neverjetna dejstva o psihologiji človeka. Zanimivosti tipa »Ali ste vedeli …« pripomorejo k občutku zabavne domačnosti. Ste vedeli, npr., da praskanje po hrbtu nudi najdlje trajajoče zadovoljstvo, vendar je praskanje gležnja najbolj zadovoljujoče? Bralec/avtor med predvajanjem povabi poslušalca, naj vstane in se razgiba, to je pa ob klasičnem branju težje  kot ob poslušanju.

Za udoben pobeg je morda primernejše poslušanje opusa Johna le Carreja (morda ste brali Misijonsko pesem v slovenščini). Njegov junak, agent George Smiley, namerni uničevalec Jamesa Bonda, je predstavljen v enem sklopu. Današnjemu bralcu se čas hladne vojne zdi toplejši od sedanjosti.

Na Scribdu pa obstajajo pa tudi fantastične vsebine. The Witcher, lovec na pošasti, junak računalniške igre in Netflixove serije (mnogi pričakujejo 2. sezono), je junak originalnega romana poljskega avtorja Andrzeja Sapkowskega, ki je zdaj v avdio različici na Scribdu dosegljiv v angleščini, in to brezplačno.

Med klasiki najdemo tudi Meditacije Marka Avrelija. Te so mnogo bolj navdušujoče od sodobnih inspiracijskih memov – sporočil, idej, ki se prenašajo večinoma po elektronskih kanalih. 

The art of living is more like wrestling than dancing, in so far as it stands ready against the accidental and the unforeseen, and is not apt to fall.

Mark Avrelij

Se želite seznaniti z najnovejšimi spoznanji strokovnjakov o alternativnih koncih sveta? Odlično delo Stuarta Russlla Human Compatible o umetni inteligenci in težavah z nadzorom se ukvarja z vprašanjem, kaj se bo zgodilo, če ustvarjena umetna inteligenca zavzame svet oziroma kako to preprečiti.

Tu so še Margaret Atwood in njena Deklina zgodba, Heartburn Nore Ephron, ki jo prebira Meryl Streep, ter druga dela klasične in sodobne literature.

Dostopnih naslovov je še veliko, nekatera dela so znana tudi slovenskim bralcem. Avdioknjig v slovenščini je malo in so težko dostopne. Portal Scribd torej omogoča poslušanje znanih zgodb v tujem jeziku (Homerjeva Odiseja v italijanščini – zakaj pa ne?) ali odkrivanje novih, še neznanih svetov, ki jih odpira domišljija.

Prispevek je prirejen po članku v reviji The Guardian. Ob branju boste naleteli tudi na informacijo, da je revija trenutno dostopna brezplačno.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS