Na spomladanski mobilnosti Erasmus+ v okviru ZiSSS smo na Malti spoznali metodo Družinske pismenosti in jo takoj prenesli v delo našega VGC Zasavje. Za kaj gre?

Projekt Družinska pismenost (Family literacy works!) je zasnovan za spodbujanje skupnega branja otrok in staršev. Tako branje postane vrednota še pred formalnim opismenjevanjem. Otroci priseljencev se tako lažje vključijo v šolo. Na ZLU smo 17. junija pripravili delavnico Družinska pismenost ob zaključku tečaja Ure slovenske kulture in povabili priseljenke in priseljence (predvsem albanske) ter njihove otroke na zabavno druženje ob pravljici Toma Kočarja Darilo za rojstni dan. Odziv je bil neverjeten, učilnica je bila skoraj premajhna.

Zbranemu poslušanju je sledilo živahno multilingvistično ustvarjanje v štirih delavnicah (slišati je bilo kar nekaj različnih jezikov). Združevala nas je slovenščina, ki se jo priseljenci z veliko motivacije učijo na naših tečajih. Ugotovili smo, da jim pri učenju jezika precej pomagajo njihovi otroci. Ti so se izkazali kot zelo ustvarjalni; pripravili so likovne izdelke in govorne nastope. Nastala je zanimiva priložnostna razstava. Družinsko branje in pripovedovanje zgodb naj postane rutina, smo si zaželeli pred počitnicami. Zahvalili smo se prostovoljki Besmire Vezaj za predano delo in si obljubili, da se jeseni spet srečamo in nadaljujemo formalno učenje slovenščine.

Stanka Klopčič (stanka.klopcic@zlu.si)  in Anja Lenart (anja.lenart@zlu.si), ZLU

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog