Epidemija koronavirusa se je dotaknila vseh vidikov naših življenj. In čeprav so imeli ljudje na eni strani več časa zase, se je na drugi strani psihično zdravje predvsem mladostnikov in starostnikov poslabšalo. Z brezplačnim programom Dihamo z naravo želi društvo Šola zdravja povezati generacije in naučiti ljudi, da se je treba znati tudi ustaviti in se sprostiti.

Začetek popoldanske aktivnosti Dihamo z naravo sovpada s Tednom gibanja, od 31. maja do 6. junija 2021, v katerega se društvo, ki ima status humanitarne organizacije, vključuje tudi letos. Društvo Šola zdravja, ki ima skoraj 5.000 članov, že 13 let skrbi za zdravstveno preventivo, člani pa vsako jutro v vseh vremenskih razmerah telovadijo po metodi 1000 gibov na več kot 230 lokacijah po Sloveniji.

V oranžnih majicah in jopicah so naši člani v svojem okolju dobro prepoznani, naš program pa toplo sprejet predvsem pri starejši generaciji, ki je v teh letih ozavestila pomen gibanja za boljše zdravje. Svoje delo na preventivi želimo nadgraditi z vodenimi sprehodi v naravo, kjer bodo udeleženci vseh generacij spoznali dihalne in sprostitvene vaje, ki jim bodo pomagale pri soočanju s težavami vsakdanjega življenja.

Bernardka Krnc

podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo

Srečanja v sklopu aktivnosti Dihamo z naravo bodo enkrat tedensko, in sicer v poletnem času ob 17.30. Z izhodiščne točke se bodo udeleženci skupaj z vaditeljem napotili na sprehod do mirnega kotička v naravi, kjer bodo izvajali sprostitvene dihalne in gibalne vaje ter meditacijo s poudarkom na programih čuječnosti.

Namen aktivnosti Dihamo z naravo je, da svojo pozornost z zunanjih čutil povlečemo navznoter in začnemo poslušati sebe. V hitrem tempu življenja, ki nas obdaja, to storimo redko, zato so uporabljeni holistični pristopi odličen začetek k sprostitvi uma in telesa. Posledično vplivamo na svoje misli in zdravje. Ta usvojena osnovna znanja lahko kasneje kadarkoli uporabimo.

Andraž Purger

meditacijski vodja projekta Dihamo z naravo

V sodelovanju z zdravstvenimi domovi in njihovimi centri za krepitev zdravja po vsej Sloveniji se tako v začetku junija začenja brezplačna vadba za vse tiste, ki predvsem v urbanih mestnih središčih iščejo trenutek miru in čas zase. Pilotni projekt, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, bo v letošnjem letu združeval generacije od prihodnjega tedna do konca oktobra, v letu 2022 pa od začetka februarja do konca oktobra.

Aktivnost, poimenovana Dihamo z naravo, bo ob ponedeljkih v Domžalah, Ljubljani (Šiška in Rudnik), na Ptuju, ob torkih v Kamniku, Mariboru (pod Kalvarijo), v Ljubljani (Brod), ob sredah v Kranju, Novem mestu in Mariboru (Betnava), ob četrtkih v Novi Gorici, Ljubljani (Polje), Medvodah, Metliki in Dobrovi – Polhovem Gradcu ter ob petkih v Šempetru pri Gorici. Povsod se brezplačna vadba začne ob 17.30 in zaključi predvidoma ob 19.00, vedno pa bo prilagojena vremenu in počutju udeležencev. Podrobne lokacije in termine za posamezni kraj poiščite na spletni strani Šole zdravja.

Petra (petra@solazdravja.si), Šola zdravja

Skip to content