Ste se kdaj vprašali, kaj pomembnega se je zgodilo na današnji dan pred desetimi, petdesetimi ali sto leti? Kaj se je takrat dogajalo v vašem kraju in kaj je bilo zanimivo za javnost? Kako se je spreminjal zemljevid slovenskih dežel, Evrope in sveta skozi zgodovino? Informacije o vsem tem in še veliko drugih zanimivosti lahko preberemo na prosto dostopnem portalu Narodne in univerzitetne knjižnice v Digitalni knjižnici Slovenije – dLib.

Gradivo je mogoče iskati po različnih kriterijih. Običajnega radovednega bralca, ki brezciljno išče zanimive vsebine, pa portal nagovori kar z izpostavljenimi vsebinami. Ime Janeza Ludvika Schönlebna je morda zapisano v našem spominu iz šolskih časov. Kdo pa je bil in kaj je počel, s katerimi deli se je vtisnil v našo kolektivno zavest, pa je mogoče za nas zanimivo šele v odraslosti. Njegova dela so v skenirani obliki objavljena na portalu skupaj z njegovo podobo in kratko predstavitvijo.

Poleg bolj ali manj znanih ključnih osebnosti, ki so pripomogli k razvoju slovenske kulture in državnosti, na portalu najdemo tudi številne zbirke, razvrščene po temah. Morda bi iz uvoda lahko sklepali, da gre za pogled v preteklost, pa ni tako. Med drugim so objavljene zbirke Statističnega urada Republike Slovenije od ustanovitve 1946, Slovenski izseljenski in zamejski tiski, izdaje Zavoda Republike Slovenije za šolstvo in drugih podobnih ustanov. Številne zbirke so prikazane tudi v obliki virtualne razstave.

dLib je veliko več kot zgolj spletni prostor, kjer so zbrana različna dela. Objavljeni so tudi številni zanimivi članki, vezani na posamezne dogodke in obletnice. V njihovem spletnem arhivu najdemo naslovnice starih knjig, slikanic, umetniške ilustracije in faksimilirane izdaje starih tiskov vse do Brižinskih spomenikov.

Posebej lahko iščemo knjige, periodiko (časopisje), rokopise, slike, glasbo in zemljevide. Kot tak je portal razvedrilo v deževnem dnevu, vir informacij za raziskavo ali kar prostor, kjer se lahko primerjalno ali intrepretativno branje začne ali nadaljuje. Vsebina se dnevno nalaga, vedno več je je. Največja slovenska digitalna knjižnica je odprta 24 ur na dan vse dni v letu. Je labirint znanja, ki ga ni mogoče prehoditi do konca.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Skip to content