Živimo v svetu, ki je preplavljen z informacijami. V vrtincu dogajanja postajamo nekoliko otopeli. Verjetno gre za obrambni mehanizem, saj za preživetje potrebujemo filtre in do sebe spustimo samo izbrano vsebino.  Zato z vami delim zgodbo o izobraževalnem dogodku, ki se je prebil skozi moj obrambni sistem in me navdušil.

Na povabilo Kongresnega urada Slovenije, ki učenje jemlje resno (hvala!), sem se udeležila dvodnevne konference Conventa Crossover: Od dolgočasnih dogodkov do poglobljenih doživetij. Dogodku, ki ga predano pripravlja skupina Conventa s partnerji, naziv konferenca pravzaprav dela krivico. Gre za vsakoletni festival znanja, novosti in idej, ki že od leta 2015 v Ljubljano pripelje vodilne mednarodne strokovnjake na področju organizacije dogodkov in izkustvenega marketinga.

Na ACS pravkar snujemo obsežen projekt Ozaveščanje za vseživljenjsko učenje z medijsko kampanjo in različnimi dogodki, zato je povabilo prišlo kot naročeno.

In bilo je kaj videti, doživeti, se učiti! Prvi dan smo bili skupaj z 20-člansko žirijo mednarodnih strokovnjakov zasuti s predstavitvami finalistov tekmovanja Conventa Best Event Award 2023. Več kot štirideset  evropskih projektov se je v različnih kategorijah pohvalilo z izvirnostjo, širino, vplivom na življenje in družbo. Od raznolikih idej in pristopov je kar prasketalo. Najboljši so zadnjega dne prejeli nagrado unicorn/samorog na sprejemu na Ljubljanskem gradu. Vas zanimajo zmagovalci?

Naslednjega dne smo zrli v prihodnost – se bomo srečevali v živo, digitalno, hibridno? Kako naj dogodki gradijo na trajnosti? Je bolje, da so dogodki manjši in bolj ciljno usmerjeni? Kako pridobiti t. i. generacijo Z?  Vsi prisotni smo ozavestili pomen skrbno izbranih (in razporejenih)  vsebin, navdihujočih govorcev z jasnimi sporočili, spretnega moderatorja in trenutkov za sprostitev, sodelovanje, vključevanje, umetnost. Mojstrski preplet.

Dogodki so univerzalni jezik, ki ga razumejo vsi po svetu. Spodbujajo razvoj, a kar je še pomembneje, pomagajo oblikovati prihodnost. So učinkovito orodje za osebno rast, izboljšanje komunikacije in prehod v blaginjo. Učenje naj bo zabavno, nepozabno in včasih osupljivo.

iz zapisa organizatorjev

O čem razmišljam dan po tem? O tem, da zaposleni v javnem sektorju pripravljamo številne dogodke, a nas na tovrstnih konferencah praviloma ni. O tem, da je življenje res prekratko za dolgočasne dogodke. Da se moramo večkrat vprašati, čemu počnemo stvari, in šele nato kaj in kako. O razvoju, ki v središče postavlja človeka. O tem, da prihodnost pripada radovednim. 😊

Mag. Urška Bittner Pipan (urska.bittner.pipan@acs.si), ACS

Skip to content