Avtor besedila Boštjan Videmšek in fotograf Matjaž Krivic sta se v knjigi, kot piše v predstavitvi, »posvetila večjim in manjšim skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s podnebno krizo«.

Plan B je dokumentarec v knjižni obliki, razdeljen na dva dela. V Frontni črti so opisani in prikazani primeri dobrih praks v boju s podnebno krizo. Spoznamo 6 evropskih projektov, ki sodobno tehnologijo, migracije, vremenske in druge okoljske pojave uporabljajo v trajnostne namene. V drugem delu se skupaj z avtorjem in fotografom podamo na t. i. Litijevo avtocesto k prihodnosti električne mobilnosti.

Tam zunaj namreč obstajajo ljudje in skupnosti, ki sproti – in konkretno – premagujejo cinizem ter lastne strahove in negotovosti. Iščejo, kot se reče, rešitve. Tudi v sodnikovem podaljšku se kljub visokemu zaostanku še vedno mečejo pod noge in igrajo ‘na polno’.

Boštjan Videmšek

Plan B

Po mnenju obiskovalcev Slovenskega knjižnega sejma gre za knjigo leta 2020. Avtor je istega leta dobil tudi nagrado za izstopajoče novinarske dosežke watchdog 2020. Najnovejša izdaja je dopolnjena, saj poleg drugih vsebuje tudi poglavje o fuzijskih eksperimentih na jugu Francije. Imenujejo jih tudi ‘sonce na Zemlji’, v projektu pa sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki z IJS.

Knjiga je vsebinsko zanimiva in odlično napisana. Priporočam. Dobite jo (tudi) v Knjižnici ACS.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Skip to content