Kaj vse znajo narediti spretne roke? Mnogo, če znamo plesti. 

Ob koncu aprila smo pričeli na RIC Novo mesto z novim študijskim krožkom Mala pletilnica Novega mesta. Nekatere članice so se s pletenjem srečale prvič, druge se s tovrstno delavnostjo ukvarjajo že vrsto let. Dogovorile smo se, da se med seboj podpiramo in si nudimo pomoč, kadar jo potrebujemo.

Logotipi projekta

Moj prvi izdelek je bil katastrofa, a nisem odnehala. Kvačkala sem in trenirala, pa spet kvačkala, tarnala, dokler mi ni uspelo.

J. G.

Spoznale smo (nove) pripomočke za pletenje, in sicer: pletilke, ročne igle za volno, šivanke za prejo ipd. Pogovor je stekel tudi o ekopreji, izdelkih, ki jih bomo ustvarile, kaj se bo zgodilo z volnenimi ostanki …

Nekateri volneni izdelki so svoje že odslužili, zato smo jim dale s pomočjo ŠK novo priložnost. Iz stare volne smo ustvarile nove izdelke ter jim omogočile nov življenjski krog.

Izpolnile smo enega od začrtanih ciljev, in sicer da odvečne stvari niso končale med odpadki, ampak smo jih ponovno uporabile. Tisto, česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje.

»Kvačkanje ima več pozitivnih plati. Prva je ta, da uporabljamo roke in urimo ročne spretnosti. Druga je ta, da nam kvačkanje da občutek sreče. Možgani se sprostijo in pričnejo proizvajati hormone dobrega počutja. Nekaj na meji odlične meditacije. Pomaga nam, da se počutimo mirnejše in zmanjša tesnobo, tako da se osredotočimo samo na izdelek v svojih rokah. Poleg tega, ko kvačkamo, dobimo še enkratne izdelke.« Vse to in še več mi na naših srečanjih pripovedujejo članice ŠK.

Sem kvačkarski samouk. Učiti sem se začela lani, med skoraj trimesečno hospitalizacijo v času epidemije covida-19. Obiskov nisem mogla imeti, zato je bilo treba nekako zaposliti misli in roke. Začele so se videolekcije kvačkanja prek spleta.

M. M.

Ko sem prebirala po spletu, kaj je kvačkanje in pletenje, sem naletela na mnoge študije, ki so podkrepile misli naših članic. Po kvačkanju se namreč počutijo mirnejše in zaradi tega hobija so srečnejše. Veliko udeleženk je povedalo, da jim je kvačkanje izboljšalo spomin.

Dejstvo je, da se v življenju soočamo z različnimi stresnimi situacijami. Včasih se zdi, da na tem svetu ni ničesar, kar bi nam prineslo olajšanje. Pletenje oziroma kvačkanje bi lahko naredilo premik. Če povzamem, bi lahko rekla, da je kvačkanje bakterija sreče.

Zame je kvačkanje kot meditiranje. Včasih je zamudno, ampak uživam v vsakem gibu.

M. T.

Dogovorile smo se, da bomo izdelke, odejice, septembra podarile stanovalcem lokalnega doma starejših občanov.

Ana Marija Blažič (ana.marija.blazic@ric-nm.si), RIC Novo mesto