Ob 20. obletnici odprtja Svetovalnega Središča ISIO Nova Gorica se oziramo na dve desetletji neprecenljive pomoči in podpore, ki smo ju nudili naši skupnosti in posameznikom.

Vse od odprtja smo tesno sodelovali z različnimi izobraževalnimi organizacijami in strateškimi partnerji v lokalnem okolju. Skupaj smo delovali na ustvarjanju priložnosti za svetovance, ki so se želeli vrniti k učenju ali izboljšati svojo usposobljenost.

Ob pomembnem mejniku razmišljamo o svojem delu in številnih posameznikih, ki so z našo pomočjo našli pot k uspehu in osebno zrastli.

Ko stopim v stik s svetovancem, ne vidim samo učečega se bitja. Vidim osebo, ki jo opredeljujejo družina, okolica, vrednote, običaji, zdravstvene ali druge težave … Skratka, vidim človeka.

Obožujem svoje delo, rada imam ljudi. Vedno sem navdušena, ko kaj premaknem v njih: da končajo šolo, da se vpišejo v kakšen tečaj, da ozavestijo, kaj je zanje dobro in kaj ne.

Svetovalka je vesela vsakega dosežka svojih svetovancev. Ko vidi, kako iz nebogljenih posameznikov postanejo samozavestni ljudje, ki vedo, kaj hočejo, in so na to ponosni, je prav ganjena. Vesela je, ko čez nekaj let sliši: »Ja, vi ste krivi, da sem šolo končala.« Taka krivda ji je prav všeč.

Še posebej sem ponosna, ko vidim, da na življenje gledajo pozitivno, da se zavedajo moči misli in čustev. Da so vzeli življenje v svoje roke in ne iščejo krivcev drugje. Da se zavedajo, da pasti v življenju ni sramota, je nekaj, kar doživimo vsi. Dvigniti se, to je pa modrost, ki se je moramo naučiti.

Svetovanci niso le prejemniki, ampak tudi učitelji. Svetovalka poudarja, da so njeni svetovanci vedno tudi njeni učitelji. O življenju se je veliko naučila ravno od njih.

V Svetovalnem središču Nova Gorica z veseljem gledamo v prihodnost, ko bomo še naprej spreminjali življenja, ko bomo vsakemu posamezniku stali ob strani, da bo sprejel priložnost rasti in se razvijati.

Želimo se iskreno zahvaliti strokovnjakinjam ACS za njihovo neprecenljivo podporo Središču ISIO Nova Gorica. Brez njihove predanosti izobraževanju odraslih in razvoju svetovalnega dela ne bi mogli doseči pomembnih uspehov.

Ksenija Petek (ksenija.petek@lung.si), LU Nova Gorica

Skip to content