EPALE je želel ob nastopu epidemije s povsem novo pobudo Zgodbe skupnosti EPALE podpreti izobraževalce odraslih in jim omogočiti, da se med seboj povežejo, navdihujejo in delijo izkušnje. Pobuda je nastala z namenom, da vsi člani skupnosti EPALE sodelujejo pri pripovedovanju zgodb, si s tem lajšajo občutek izoliranosti. Z drugimi lahko delijo vprašanja o vsakdanjem življenju in izzivih izobraževalne dejavnosti v obdobju pandemije. Odziv članov skupnosti EPALE je bil velik. V kratkem času je prispelo mnogo zgodb, od katerih so jih v zbornik lanskega leta združili kar 114. Med njimi je tudi zgodba Darje Kušar z LU Slovenska Bistrica. Sestavljajo vtisov poln mozaik, ki so ga v zahtevnih časih sestavili strastni izobraževalci odraslih. Zgodbe so razdeljene v štiri glavne kategorije: družbena vključenost, ključne spretnosti, kultura, spretnosti za delo. Več o zborniku zgodb si lahko preberete v novički na strani EPALE. Do zbornika zgodb skupnosti EPALE 2020 pa lahko dostopate s prijavo na platformo na tej povezavi.

Nastajajo pa že nove zgodbe

Ob koncu aprila se je odprla nova pobuda Zgodbe skupnosti EPALE 2021, zato se čim prej odločite in prispevajte svojo navdihov polno zgodbo. Delite jo s skupnostjo, prejmite nanjo odzive in se potegujte za objavo v letošnjem zborniku ter simbolično nagrado. Letos bo poudarek na tematskih fokusih EPALE 2021. V središče bodo torej postavljeni spretnosti za življenje in delo, vključujoče družbene spremembe za trajnost in pravičnost ter digitalna preobrazba in priložnosti kombiniranega učenja. Vabimo vas, da z nami delite zanimive zgodbe iz svojih tekočih projektov Erasmus+, zanimive poglede, svoje izkušnje kot izobraževalka ali izobraževalec odraslih, pripovedi o tem, kako se je vaše delo spremenilo v zadnjih letih, in svoje mnenje o prihodnjih izzivih v IO ter svojih posebnih interesih na tem področju. Svoje zgodbe lahko prispevate vse do 29. oktobra, ko bo natečaj zaključen. Predlagamo, da pohitite, saj bo prvih 100 objavljenih zgodb nagrajenih.

Prva Zgodba skupnosti EPALE, Pripovedovanje zgodb v izobraževanju odraslih, je na naši strani že objavljena. Nastala je v okviru projekta Erasmus+ StoryComp, pri katerem kot partner sodeluje LU Jesenice. Njihova zgodba govori o andragoškem potencialu pripovedovanja zgodb v IO.

Obiščite novo spletno stran EPALE in z nami soustvarjajte njene vsebine, registrirajte se ali prijavite v svoj uporabniški račun, izberite ustrezno kategorijo (novica, spletni dnevnik, vir ali dogodek) ter predlagajte novo vsebino za objavo!

Špela Močilnikar (spela.mocilnikar@cmepius.si), CMEPIUS