Zeleno luč na tisoče dogodkom, ki se bodo pod okriljem 39 koordinatorjev TVU zvrstili od 9. maja do 12. junija, je že 6. maja simbolično prižgala Teja Dolgan, vodja sektorja za izobraževanje odraslih pri MIZŠ. Na nacionalnem odprtju TVU v mogočnem Celjskem domu v Celju je poudarila: ‘TVU na MIZŠ podpiramo že vrsto let, saj prepoznavamo njihovo vlogo pri spodbujanju večje vključenosti odraslih ter doseganju višjih ravni znanja in spretnosti.’

Govorke na odprtju

Vlogo vseživljenjskega učenja je v spodbudnem nagovoru potrdila tudi predstavnica pokroviteljice prireditve, Mestne občine Celje, podžupanja Breda Arnšek. Izrazila je navdušenje nad tem, da je bila letos organizacija nacionalnega odprtja zaupana njihovemu javnemu zavodu – LU Celje. Direktorica Ines Stilin je med drugim izpostavila vlogo ljudskih univerz, ki so po vsej Sloveniji uspešen prinašalec znanja in izkušenj, motivator in oblikovalec novih umov že več kot stoletje. Sami so stoto obletnico praznovali konec lanskega leta. V letošnjem letu pa že šesto leto v vlogi koordinatorja TVU združujejo blizu 50 partnerjev in skupaj z njimi prirejajo prav toliko in še več dogodkov.

dr. Nataša Potočnik, direktorica ACS

Ozaveščanje kot prvi pogoj za kasnejše učenje in izobraževanje bi bilo treba izvajati vse leto, ne zgolj v petih tednih TVU.

Dr. Nataša Potočnik,

direktorica ACS

Pri organizaciji odprtja je LU Celje delovala s podporo ACS, nacionalnega koordinatorja TVU. Direktorica ACS dr. Nataša Potočnik je govorila o pomenu ozaveščanja za večjo vključenost slovenskega prebivalstva, kar je tudi temeljni cilj Nacionalnega programa izobraževanja odraslih 2022–2030. Omenila je vlogo ACS pri njegovem uresničevanju pa tudi pri proaktivni implementaciji Evropskega programa za učenje odraslih. ‘Ozaveščanje kot prvi pogoj za kasnejše učenje in izobraževanje bi bilo treba izvajati vse leto, ne zgolj v petih tednih TVU,’ je menila. Napovedala je prizadevanja v sodelovanju z MIZŠ, ki jim bodo v prihodnje botrovala evropska kohezijska sredstva.

Novinarska konferenca pred odprtjem

Slavnostna govornica, mag. Iva Mlinšek Lešnik, predsednica Inovacijske komisije na RGZC, je z okrog 200 udeleženci te slavnostne prireditve delila svojo osebno zgodbo, ki jo je peljala od študija metalurgije preko zaposlitve v Zlatarni Celje in spogledovanja z medicino, dvojne izkušnje materinstva …, do trenutnega dela in številnih drugih angažmajev, ki jih zaznamuje pomen inovatorstva – iskanje novega. Kar nekajkrat pa je poudarila pomen maternega jezika kot zgled (nikoli končanega) učnega procesa.

Med 12 skupnimi temami/akcijami TVU 2022 je tudi Evropsko leto mladih. Nosilec te pobude pri nas je Urad RS za mladino. Njihov predstavnik, Zdravko Fujan, je na kratko orisal načrte, ki jih imajo v tem letu, in izrazil zadovoljstvo nad našim povezovanjem. Vidiki ELM 2022 bodo v TVU našli svoje mesto na okrog 300 dogodkih; več tukaj.

Dobitniki priznanj

Najpomembnejši del nacionalnega odprtja TVU so vedno dobitniki priznanj

Že drugič zapored je bila njihova izbira zaupana nosilcu odprtja ter drugim koordinatorjem TVU v regiji – lani pomurski, letos savinjski. Sodelavca LU Celje, Maja Krivec in Stane Žlof, sta se prvič spoprijela s pripravo videozgodb izbranih petih zglednih učečih se. Pri tem sta moči združila z Alenom Pavšarjem iz Medijske produkcije ALMEDIA, filmskim režiserjem in srednješolskim učiteljem. Uspeli so jim – seveda v sodelovanju z odličnimi portretiranci, njihovimi predlagatelji, člani družine in prijatelji – nadvse navdušujoči videoportreti. Nihče ni ostal ravnodušen in utrnila se je marsikatera solza, ko smo se v dvorani soočili s premagovanjem hudih ovir, ki so lastne prav vsem dobitnikom. Ob tem so se nam morda naše zazdele zanemarljive. Vse pa nas je ganilo, kako pomembno vlogo sta pri tem odigrala učenje in druženje s spodbudnimi ljudmi – učečimi se vrstniki ter  nepopustljivimi, a sočutnimi učitelji.

Junaki letošnjega odprtja in vseživljenjskega učenja v savinjski regiji so: Tanja Burja, Edita Mlakar, Franci Pusar, Aleksandra Škoflek in Tina Trstenjak.

Utrinki iz kulturnega programa

Odličen je bil tudi kulturni program, ki nas med posameznimi točkami ni le zabaval, temveč je – tudi po zaslugi dinamičnih in barvitih ozadij – stopnjeval napetost. Odlični člani zasedbe Čupakabra so nas pričakali že pred vhodom v Celjski dom in nas s svojimi kasnejšimi nastopi temeljito nasmejali. Goran Bojčevski in Andraž Frece sta ognjevito zaigrala znameniti Libertango Astorja Piazzolle, ki simbolizira odklon od tradicije (klasičnega tanga) k novemu (tango nuoevo). Mladi pevki Zala Grögl in Klara Tiselj sta napolnili dvorano s prečudovitimi izvedbami – nazadnje s pomenljivo skladbo A Million Dreams, ki nas je ponesla v višave in potrdila, da s svojimi sanjami in vizijami ustvarjamo nov svet.

Organizatorji odprtja

Obiskujte nas redno na spletni strani TVU ter v e-Novičkah, vsakodnevno pa vas vabimo tudi na družbena omrežja TVU: Facebook, Twitter in Instagram!

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

Foto: Boris Vrabec, Tadej Bernik