V letošnjem letu je v Trbovljah po mnogih letih ponovno zaživel program študijskega krožka. Na razpisu MIZŠ smo pridobili sredstva za izvedbo študijskega krožka z naslovom Jezik in kultura z roko v roki, ki je namenjen priseljencem, predvsem ženskam. Krožek se je začel v marcu, zaključuje pa se v maju.

Gre za majhne skupine, ki se načrtno učijo, ključni so mentorji, osebna srečanja in skupinska dinamika. Velik poudarek je na komunikaciji v vsakdanjih situacijah, npr. kako se znajti pri zdravniku, na roditeljskih sestankih, kako poiskati pomoč v ustanovah ipd. Poleg učenja slovenščine in spoznavanja slovenske kulture se priseljenke na srečanjih družijo, spoznavajo, sklepajo prijateljstva, kar je prvi korak k integraciji v novo okolje. Krožek pa je tudi priložnost, da priseljenke predstavijo svojo kulturo, običaje in kulinariko.

S študijskim krožkom Jezik in kultura krepimo z roko v roki medkulturni dialog, strpnost in sobivanje različnih kultur. Priseljenke so na Paradi učenja predstavile tradicionalno balkansko kulinariko.

Polona Trebušak (polona.trebusak@zlu.si), ZLU