Na LU Kočevje so svoje spretnosti razvijale ženske, v veliki večini tudi mame, priseljene v Slovenijo, natančneje v Kočevje. Kljub zelo pomanjkljivemu znanju slovenščine so zelo motivirane za učenje. V programu pogumno srkajo znanje o značilnostih slovenske kulture in okolja, kjer sedaj bivajo. Redno so se srečevale v programu za izboljšanje pismenosti UŽU.
Skupno jedro programa je pridobivanje temeljnih spretnosti, povezanih s pismenostjo, socialnimi spretnostmi, načel VŽU in aktivnega državljanstva. Poleg izboljšanja pismenosti sva mentorici udeleženke vodili po stopinjah učenja slovenskega jezika na vseh področjih (pisanje, branje, govorjenje). V sklope učenja slovenskega jezika smo vnašali značilnosti lokalne kulture in podeželja.

Znanje slovenščine smo bogatili skozi jedilnike in recepte njihovih kultur. Izpod njihovih rok so nastajali slastni sirni bureki, pite, kiflji … Seveda s pripravo recepta v slovenskem jeziku.

Julijski program smo zaključili s spoznavanjem lokalne zgodovine in naravnih vrednot Kočevske Reke. Udeleženke so z velikim zanimanjem “srkale” zgodovinske skrivnosti bunkerja Škrilj in se radovedno sprehodile po Orlovi poti ob Reškem jezeru v Kočevski Reki. Svoja čutila so uporabile za raziskovanje gozda.

S pomočjo nalog gozde pedagogike in didaktičnih pripomočkov so spoznale, kako lahko gozd in gozdne živali doživimo tudi drugače. Za presenečenje pa so poskrbeli na Zavodu za gozdove v Kočevski Reki, kjer so omogočili, da smo skozi teleskop opazovale gnezdo edinega para orla belorepca.

Z udeleženkami smo vzpostavili pristen odnos in spodbujali njihove prve korake vključevanja v novo okolje. Srečno še naprej.

Maja Rupnik (maja.rupnik@lu-kocevje.si), LU Kočevje