Ste zamudili konferenco skupnosti EPALE, ki je bila od 10. do 12. oktobra? Si želite osvežiti spomin na praznovanje nenehnih sprememb na področju učenja odraslih in pridobivanja spretnosti? Ne skrbite, poskrbeli smo za vas!

Med mnogimi navdihujočimi razmišljanji, ki so se pojavila v ključnih govorih, razpravah in delavnicah smo izbrali nekaj poudarkov.

Potrjevanje vsega predhodnega učenja

Norveška nacionalna podporna služba EPALE je 26. oktobra organizirala mednarodno spletno konferenco o potrjevanju predhodnega učenja.

Gre za vstopno točko v izobraževanje in usposabljanje odraslih. Nordijski strokovnjaki za potrjevanje predhodnega učenja iz različnih ravni izobraževanja so na konferenci predstavili različna orodja in metode, ki jih uporabljajo pri svojem delu.

Razprava v zaključnem delu programa se je osredotočila na ovire in izzive, s katerimi se strokovnjaki srečujejo pri potrjevanju predhodno pridobljenega znanja, ter o možnosti, ki jih to ponuja za izboljšanje dostopnosti učenja in izobraževanja.

Več informacij o poteku konference, njenem programu in govorcih je na voljo na EPALE.

7. Regionalna konferenca EPALE v Bosni in Hercegovini: Evropsko leto spretnosti

Slovenska delegacija

9. in 10. novembra je bila v okviru projekta EPALE 2022-2024 7. Regionalna konferenca EPALE. Zasnovalo jo je več nacionalnih podpornih služb EPALE. Gostitelji iz nacionalne podporne službe Bosne in Hercegovine so jo pripravili v sodelovanju s partnerji iz Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.

Na Jahorini se je zbralo približno 100 udeležencev iz vseh sodelujočih držav, vključno s praktiki, odločevalci in drugimi deležniki IO. Konferenca je bila osredotočena na ELS, in sicer izmenjavo dobrih praks ter krepitev regionalnega omrežja na tem področju.

Dogodka se je udeležilo deset predstavnikov Slovenije, zaposlenih na javnih zavodih in v ustanovah, ki z EPALE Slovenija pogodbeno sodelujejo. Mag. Zvonka Pangerc Pahernik z ACS je v plenarnem delu predstavila pobudo ELS in slovenska prizadevanja v tej smeri. Poudarila je namen te evropske kampanje: organizirati dogodke in ozaveščati o pomenu spretnosti. Mag Brigita Kruder z LU Slovenska Bistrica je sodelovala na okrogli mizi o spretnostih za življenje. Govorila je o pasteh in priložnostih, ki jih vpeljevanje zelenih spretnosti odpira v organizaciji za izobraževanje odraslih. Oba prispevka sta bila deležna odličnega odziva.

Preberite več o dogajanju v blogu predstavnice organizatorja Darie Mršič.

Špela Močilnikar (spela.mocilnikar@cmepius.si), CMEPIUS in Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Skip to content