Parada učenja, dan učečih se skupnosti, je v središče 19 slovenskih mest privabila številne obiskovalce vseh generacij. V okviru TVU jo prirejamo že od leta 2013. Območni koordinatorji v sodelovanju s številnimi lokalnimi izvajalci v središčih mest predstavljajo številne načine in možnosti za pridobivanje novega znanja, ki krepi posameznika in družbo.

Letošnja izvedba je od organizatorjev zahtevala posebno prilagodljivost. Vreme se pač ne ozira na naše načrte. Zato smo v zadnjem trenutku popustili pod težo napovedanega dežja. Posledično sta bili dve paradi – v Ajdovščini in Radečah – izvedeni v petek, 24. maja, druge pa že dva dni prej. Tradicionalni dan za osrednjo prireditev TVU je namreč sreda.

Zaposleni na ACS in MVI, ki finančno podpira vsakokratno izvedbo, smo se udeležili barvitih, izvirnih in navdušujočih srečanj. Nasmehi na fotografijah povedo veliko, še več fotomateriala pa najdete na FB ACS in posameznih koordinatorjev.

Parada učenja v Šmarju pri Jelšah in Hrastniku

Parado učenja v Šmarju pri Jelšah in Hrastniku je obiskala mag. Urška Bittner Pipan.

Pot na Parado učenja me je letos vodila na dve (zame) novi lokaciji, kjer pa so imeli vse vajeti v rokah izkušeni stari mački. V Šmarju pri Jelšah je dan učečih se koordinirala tamkajšnja knjižnica, v Hrastniku pa ZLU.

Organizatorja sta dodala svoj šarm in poudarila lokalne posebnosti. Šmarčani so začeli zgodaj z najmlajšimi, nadaljevali cel dan in po različnih krajih ter zaključili z bogatim večernim kulturnim programom. Vrvelo je od radovednežev, razstavljavcev, pisana ponudba je navduševala na vsakem vogalu – predvsem pa je bilo že od daleč vidno, kako živa, povezana  in aktivna je tamkajšnja učeča se skupnost.

Hrastnik je Parado učenja gostil prvič, odlična ekipa ZLU pa je poskrbela, da tega ne bi nikoli uganili. Uigrano so prepletli obsežen program, ki je zgoščeno prikazal vseživljenjsko učenje v živo. Nastopajoči vseh starosti in dejavnosti, razstavljavci z obsežno ponudbo, predstavniki lokalne (častni pokrovitelj je bil župan Marko Funkl) in državne politike (nagovoril nas je minister Luka Mesec) – smo se skupaj zavrteli po športni dvorani v ritmih Trkaja z mislijo, da učenje zares gradi in bogati.

V obeh krajih pa so sijali zadovoljni obrazi, ki jih je dan napolnil z novo energijo in učnim zanosom. Udeleženci smo lahko preizkušali svoje sposobnosti, prestopali meje, uživali v novostih, bili del skupnosti, ki to sprejema in spodbuja. Hvala za krasno izkušnjo!

Mag. Urška Bittner Pipan (urska.bitner.pipan@acs.si), ACS

Obisk PU v Kranju

Obiskovalce PU v Kranju je nagovoril Darijan Novak.

Na izvozu z avtoceste proti Kranju se je močno ulilo, jaz pa brez dežnika, a organizatorice parade so bile gotovo v večji stiski. Ni kazalo dobro. Vremensko, mislim, programsko pa ni bilo dvoma, da parada ne bi uspela. Pripravili so bogat medgeneracijski program, na stojnicah se je predstavilo trideset zanimivih partnerskih ustanov. Parada, kjer koli jo že obiščem, je vedno prostor za iskrive pogovore in utrjevanje mnenja, da je za učenje vedno pravi čas in da je področje učenja tako široko, da se mu težko izogneš. Tokrat sem malo potelovadil, potem pa sem se še najbolj zapletel v pogovore z esperantovci, gobarji, Švicarsko šolo, na slikanje aure pa mi ni uspelo, saj je bila ves čas vrsta. Drugič …

Darijan Novak (darijan.novak@acs.si), ACS

Parada učenja v Krškem

Direktorica ACS dr. Nataša Potočnik se je družila z izvajalci in obiskovalci PU v Krškem.

Parada učenja v Ljutomeru

Parado učenja v Ljutomeru je obiskal mag. Andrej Sotošek.

Osrednji prireditveni oder, predstavitvene stojnice lokalnih in regionalnih partnerjev ljutomerske Parade učenja so bili na Glavnem trgu.

Organizacijsko, tehnično in medijsko je bila prireditev zelo dobro podprta. Program je potekal tekoče in v skladu s časovnim okvirom med 9. in 13. uro. V programu so prevladovali plesni, dramski in glasbeni nastopi učencev in dijakov. Malce sem pogrešal  nastope in vključenost starejših in medgeneracijsko sodelovanje. Na stojnicah se je sicer predstavilo nekaj društev s kulinaričnimi, turističnimi temami, kar je popestrilo celotni dogodek.

Dogodek je bil zelo sproščen, vesel, prazničen. Pogrešal sem le kakšnega obiskovalca več.

Mag. Andrej Sotošek (andrej.sotosek@acs.si), ACS

PU Slovenska Bistrica

Na LU Slovenska Bistrica so v TVU vzpostavili žlahtno tradicijo podeljevanja priznanj ambasadorjem vseživljenjskega učenja. Kar dvaindvajset se jih je nabralo do zdaj, (so)delujejo pa na tisoč in en način. V pravljičnem Malem parku za knjižnico, prizorišču letošnje PU, sem imela priložnost spoznati še Olgo, Dorotejo in Borisa. Gre za izjemne osebe, ki s svojim zgledom širijo virus ukaželjnosti.

Ta se ob pravi vzgoji prime že najmlajših. Ti, pozneje pa tudi mi, odrasli, s(m)o najprej opravili vaje za prebuditev telesa. Pozneje čez dan (in v tednih do 16. junija) pa so bile/bodo na vrsti še druge priložnosti za učenje in ustvarjanje, povezane z rdečo nitjo družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Trije pojmi, ki najbolje opišejo moje vtise: medgeneracijska zavzetost, neomajnost in gibkost, domiselnost.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik se je udeležila PU v Slovenski Bistrici, Mariboru in Ormožu. Tam so se podali tudi predstavniki MVI.

PU Maribor

Prizorišče mariborske PU pod vodstvom AZM – LU je bil Vetrinjski dvor. Odrsko dogajanje sem žal zamudila, stojnice ujela za rep, a kar me je že v programu najbolj nagovorilo, sem doživela v polnosti. Jure Ivanušič, dramski igralec in šansonjer, nam je življenje in stvaritve Rudolfa Maistra – Vojanova pričaral s svojo avtorsko glasbo in izjemno interpretacijo. Slednjo je zasnoval na odlomkih knjige Toneta Partljiča – General.

Leto 2024 je posvečeno Maistru, saj obeležuje 150. obletnico njegovega rojstva in 90. obletnico njegove smrti. Rudolf, Tone, Jure – trije izjemni moški, združeni v orisu življenja, ki mu zlepa ni para! Še kaj več je o vojaku, pesniku, slikarju … povedala priložnostna razstava.

Trije pojmi, ki najbolje opišejo moje vtise: spoštovanje, zlitost umetnosti in uma, globina in širina življenja.

PU Ormož

Najprej sem zaznala Parado učenja: vrvež med stojnicami in na prizoriščih ob ormoškem gradu, barvitost, prijazna povabila k okušanju in izkušanju … Prava tržnica znanja in učenja, na kateri je moči združilo 25 ustanov. Potem se je v ospredje prerinila zaznava Dneva učeče se skupnosti. Ljudje – od najmlajših do najstarejših, od domačinov do gostov, od že vključenih v izobraževanje ali učenje do zgolj radovednih. Morda se jih je moč učenja dotaknila. Njeno radost smo vsekakor občutili vsi.

Spoznanje, da so pouk v šolah časovno prilagodili PU, zato da so se je otroci lahko udeležili skupaj s starši in starimi starši, me je presunilo. Takšna prožnost pač ni vsakdanja, razlogi zanjo so morali biti močni in razveseljujoči!

Trije pojmi, ki najbolje opišejo moje vtise: povezanost, predanost kraju in ljudem, izvirnost.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

PU Murska Sobota

Parado v Murski Soboti sta obiskali mag. Andreja Dobrovoljc in Urška Pavlič z ACS ter predstavniki MVI.

Sončna Murska Sobota je obetala zanimiv dan. Na Trgu kulture je ob najinem prihodu že vrvelo različnih obiskovalcev, nastopajočih in razstavljavcev vseh starosti. Svojo stojnico na Paradi je imelo tudi Svetovalno središče Murska Sobota. Dobro razpoloženi kolegi z LU so nama predstavili nastopajoče, tudi župana Damjana Anželja, ki je velik podpornik izobraževanja odraslih in dobro pozna področje, saj se je tudi sam izobraževal na LU. Parado so obiskale tudi kolegice z MVI. Celoten dogodek je odlično uspel, obiskovalci smo se domov vračali nasmejani, saj smo se sprostili z jogo smeha, in siti, saj smo z veseljem poizkušali lokalne specialitete, ki so jih pripravile pridne roke osnovnošolcev. In kar je najpomembneje, na Paradi so odrasli dobili vse informacije o različnih možnostih učenja in izobraževanja.

Mag. Andreja Dobrovoljc (andreja.dobrovoljc@acs.si) in Urška Pavlič (urska.pavlic@acs.si), obe ACS

Oživitev Starograjske ulice v Radečah

V Radečah je bilo čudovito.

Radeče so se 24. maja preoblekle v svoja stara oblačila. Starograjska ulica, nekdanja povezava med Krškim in Celjem, je dobila podobo iz prejšnjega stoletja. Čudili smo se starim zgodbam, si ogledovali fotografije, preizkušali stare jedi, prisluhnili govorici tedanjega časa … in se veliko smejali. Celo župan je svojo pisarno preselil na ulico. Program na odru so oblikovale različne generacije otrok in odraslih, pihalna godba in mažoretke. Na stojnicah pa je bilo mogoče videti oz. preizkusiti vse, kar je ustvarilo Radeče: domače obrti, poklice, jedi in navade. Mesto se je izkazalo kot povezana učeča se skupnost.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Odprtje TVU 2024 v Slovenj Gradcu 16. maja

V Slovenj Gradcu so poleg PU pripravili tudi lokalno odprtje TVU.

»Na periferiji se dogaja!«

S temi besedami je dr. Maša Jazbec pričela predavanje o naši prihodnosti z roboti. V mislih je imela Slovenj Gradec, Celje in Trbovlje, kjer deluje, ter še kaj. Po znanje za svoje delo na križišču znanosti in umetnosti pa je morala v svet, na Japonsko, kjer je doktorirala na Univerzi v Tsukubi.

Mašino tkanje vezi med obiskovalci in obema robotoma, ki sta pozneje zagnano prikazala nekaj svojih spretnosti, je bilo tako simpatično, da se je v ospredje mojega odnosa do robotov pririnila radovednost. Za kaj več bo potrebnih še nekaj srečanj.

Tudi zaupanje v orodja umetne inteligence se mi je okrepilo. Anja in Nina iz PUM-O+ sta namreč navdušujoče predstavili nastajanje stripovske publikacije Vizionarji sprememb: PUM-O+ junaki. Ustvarili so jo s pomočjo UI.

Trije pojmi, ki najbolje opišejo moje vtise: odprtost za spremembe, zaupanje v znanost in sebe, prožnost za trajnostnost.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

Sončno in prisrčno na Paradi učenja v Škofji Loki

Eriko Brenk so navdušili izvajalci PU v Škofji Loki

Glasba, ples in zanimive predstavitve razstavljavcev na stojnicah so vzbujali radovednost številnih mimoidočih na Cankarjevem trgu v Škofji Loki, kjer je tamkajšnja LU organizirala Parado učenja. Živahno dogajanje na trgu so popestrili še številni nastopajoči različnih generacij. Prisluhnili smo prisrčnim igralcem dramskih skupin iz osnovne šole, zaplesali s plesalci in zapeli skupaj s pevci društva upokojencev in drugimi nastopajočimi. Tudi dogajanje na stojnicah je bilo barvito.

Izvajalci so na stojnicah pripravili zanimive predstavitve za mlajše in starejše. Organizirali so lov za zakladom znanja – kvize, naloge, delavnice. Izvedeli smo, kako do bolj zdravega življenjskega sloga, kako ohranjati kakovostno življenje v tretjem življenjskem obdobju, kako lahko otroci in mladostniki kakovostneje preživljajo svoj prosti čas. Spoznavali smo trike in nasvete za izdelavo dobre fotografije, si ogledali razstavo fotografij učencev fotografskega krožka osnovne šole, občudovali dražgoške kruhke, s polstenjem volne izdelali svoj izdelek in počeli še marsikaj zanimivega.

Parada učenja se je v večernih urah zaključila s strokovnim predavanjem Sanje Lončar. Govorila je o energiji – kako jo pridobiti in ohraniti.

Erika Brenk (erika.brenk@acs.si), ACS

Parada učenja v Žalcu

Mateja Pečar se je družila s prireditelji in obiskovalcu PU v Žalcu

Na podeželski tržnici v Žalcu je vse brbotalo od radovednosti obiskovalcev vseh generacij. Živahni ritmi godbe veteranov UTŽO Žalec, plesno-pevski nastopi otrok in orientalske plesalke Medgeneracijskega centra Prebold so me zazibali v prijeten glasbeni ritem. Na barvitih stojnicah so me navdušili ustvarjanje s ponovno uporabo lesa in družabne igre iz lesa, spoznavanje zdravilnih rastlin in pokušina pripravkov iz njih, izmenjevalnica semen, sadik avtohtonih zelenjadnic in zelišč. Ogled filma v virtualni resničnosti je bila odlična priložnost za spoznavane hmeljarstva v Spodnji Savinjski dolini. Društvo oseb z okvaro sluha celjske regije je predstavilo znakovni jezik gluhih. Poskrbeli so, da so bili pozdravni nagovori prevedeni v znakovni jezik. Dan učečih se skupnosti je bil poln priložnosti za medsebojne pristne stike, učenje in ustvarjalnost sredi Žalca. Hvaležna sem za topel sprejem in prijetno druženje.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS

Skip to content