Parada učenja je ena od osrednjih vodilnih tem TVU že od leta 2013. Njena posebnost je zgoščeno dogajanje v središčih mestnih in drugih večjih skupnosti. Istega dne, letos je bil to 24. maj, smo v kar dvajsetih krajih širom Slovenije zaznamovali Dan učečih se skupnosti.

Praznovali in slavili smo znanje v vseh njegovih oblikah in v vseh življenjskih obdobjih. Najrazličnejše ustanove, podjetja in posamezniki so prikazali, delili ter širili moč in radost učenja. S svojimi nastopi so pokazali najrazličnejše talente. K stojnicam so vabili vsakogar, ki si je želel preizkusiti nekaj novega, pridobiti spretnost, doseči več v svojem osebnem in poklicnem življenju, pomagati drugim in sebi.

Tudi letos so skupnosti izkoristile priložnost, da prepričani pregovorijo skeptike. Na prizoriščih so se kljub nestanovitnemu vremenu srečali radovedni posamezniki, strokovnjaki in laiki, mladi in odrasli. Povezale so se različne generacije. Spoznavale so, kje se lahko srečajo, kako lahko sodelujejo in ustvarjajo skupaj. Z velikim veseljem in zadoščenjem smo Dan učečih se skupnosti začutili tudi člani tima TVU na ACS. Kako je bilo? V nadaljevanju preberite utrinke, več vtisov pa poiščite v bogatem fotomaterialu na FB TVU.

Tri prizorišča Parade učenja, 300 kilometrov, tri izkušnje

Močne padavine, tovornjaki in gradbena dela so otežili mojo pot do Zagorja. Tam pa živžav in dobra volja! Veselje in ples v dežju sta zavzela Cankarjev trg, kjer so se izmenjevali nagovori in nastopi. Pestro dogajanje v stavbi ZLU, kjer se je trlo ljudi, je pričalo o močni podpori lokalne skupnosti, tesni povezanosti izvajalcev in veliki pripadnosti udeležencev.  Brez dvoma – učeča se skupnost!

V Novi Gorici me je seveda pričakalo sonce. Stojnice in nasmejani izvajalci, pisana paleta nastopajočih, vsi povezani z LUNG – mehkobo neomajne ‘ženske energije’. Jasno je bilo – ne le tega dne, temveč vse dni v letu, vladajo pripadnost, skrb za udeležence, posebna za prikrajšane. Dve zgledni udeleženki LUNG-ovih izobraževanj sta ne le prejeli priznanji, temveč poželi spoštovanje in občudovanje.

Letos že v tretje v Ajdovščini: zgodaj spomladi na snemanju videa o LU Ajdovščina, gonilni sili učeče se skupnosti, 12. maja na nacionalnem odprtju TVU in zdaj na PU, ki je oživila sicer (pre)miren Lavričev trg. Burja zmerna, dogajanje pa toliko bolj dinamično in razigrano! Sožitje generacij – tako med nastopajočimi kot tudi obiskovalci. Dati slednjim tisto, kar si želijo, vmes pa jih navduševati nad učenjem – zmagovalni recept!

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

Preplet vseh generacij v Mariboru in Ormožu

Zgodnje sredino jutro v Mariboru. Padal je rahel dež. »O, ne,« se mi je izvilo nekje iz drobovja. Tega si res nisem želela. Nihče si ni. Toliko priprav, toliko načrtovanj, toliko vključenih, toliko truda … Članice Šole zdravja pa so v oranžnih anorakih kljub temu izvajale 1.000 gibov. Dobre volje ni moglo okrniti prav nič. Za PU so mariborski PUM-O-vci spekli piškote in jih skrbno čuvali do srede zjutraj. Ob bok stojnici AZM – LU je stala stojnica LU Ptuj, kar priča o dobrem sodelovanju podravskih ljudskih univerz.

Sicer pa so Ptujčani eno ekipo poslali v Maribor, drugo pa v Ormož. Tja sem se po res kratkem in prijetnem obisku v štajerski prestolnici podala tudi sama. Dogajanje sem ujela le še za rep. Spet je grozil dež, ampak doživela sem bistvo. »Me sploh nismo folgale …,« so bile besede udeleženk PU, ki so povedale vse. Veliko obiskovalcev v taki in drugačni vlogi, dobra volja in razigranost, torta ob peti obletnici prirejanja PU v tem kraju, nov logotip LU Ormož … In na koncu sproščen klepet z ekipo ljudske univerze, ki je pripravila PU. Je lahko še lepše?

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS

Eno samo sonce!

Nemir, ki se je med organizatorje Parad učenja po Sloveniji in v pisarne ACS naselil zaradi slabe vremenske napovedi, se je stopnjeval, ko se me na poti v Žalec ujele prve dežne kaplje.

V Žalcu pa presenečenje: pokrita tržnica, prešerni nasmehi, pisane stojnice, topla dobrodošlica sodelavk UPI – LU Žalec – predvsem pa močan občutek prepletene in povezane skupnosti, kjer je lepo živeti, se skupaj učiti in rasti. Skozi pozdravne nagovore smo se strinjali, da če tako lokalna skupnost kot izobraževalci odraslih sledimo skupnim ciljem, se zdi prihodnost veliko svetlejša. Povem vam, kljub nalivu je sijalo sonce medgeneracijske povezanosti, zanimivih predstavitev razstavljavcev, smeha, glasbe in plesa.

Po klepetu in ogledu pa spet v avto in hop v Koper. LU Koper je Parado učenja pripravila v Taverni, kjer nas je streha tokrat ščitila (ne boste verjeli!) pred vročim soncem. Čudovito je bilo videti, da lahko tudi večje mesto zmore toliko (pri)srčnosti. Raznoliko, vsebinsko izjemno bogato in za vse generacije, se je dogajanje – tudi ob podpori ambasadorke učenja Lare Pirc in nagrajencev -– raztegnilo v večer in se razširilo še na bližnji pomol. Sporočilo je bilo jasno in odmevno, tudi za številne obiskovalce in mimoidoče – učenje je priložnost, da uresničimo sanje.

Vrnila sem se polna energije, od Žalca do Kopra in nazaj pa se je v meni krepila zavest, da s skupnimi močmi skozi učenje lahko premikamo gore.

Mag. Urška Bittner Pipan (urska.bittner.pipan@acs.si), ACS

Znanje smo zajemali z veliko žlico

Parada učenja 2023 v Medvodah je bila res prava tržnica znanj. Obiskovalci smo z veseljem zajemali novo znanje z veliko žlico.

Pesmi, igranje na orglice, likovna delavnica, predstavitve knjig, pesniških zbirk, ročnih spretnosti, prve pomoči, projektov, kamišibaj, lutke, igranje starih namiznih iger, novi gasilski vozili, športni poligon in telovadba so navdušili vse generacije obiskovalcev.

V znamenju mednarodnega leta prosa nam je Ekološka kmetija Pr’Črnet ponudila dobrote iz prosa. Tudi svež jogurt s Kmetije Mis nam je teknil.

Dogajanje na pokriti tržnici smo zaključili s podelitvijo nagrad Vrtiljak spretnosti TVU v sklopu fotografskega, video in likovnega natečaja.

Kulturno društvo Sejalec umetnosti Medvode je tudi letos pripravilo prijetno učno izkušnjo.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS

Živahen dan v Kranju in Škofji Loki

Na Planini v Kranju je že v jutranjih urah vladalo živahno vzdušje Parade učenja. Tudi temni oblaki, ki so se zgrinjali na nebu, niso prestrašili številnih radovednih obiskovalcev vseh generacij. Zbrane je pozdravil župan Mestne občine Kranj, Matjaž Rakovec: »Nikoli ni prepozno za nova znanja in veščine.« Obiskovalce je nato dobro ogrela jutranja vadba Društva Šola zdravja. Poskrbljeno je bilo tudi za pester kulturni in spremljevalni program. Oder so pevci, plesalci, igralci in drugi nastopajoči polnili vse do popoldanskih ur. Na 33 stojnicah so številni izvajalci ozaveščali o priložnostih za učenje, usvajanje novih  spretnosti, druženje in vzpostavitev vezi med različnimi generacijami. O pestrem dogajanju v Kranju je poročala nacionalna TV.

Po nekaj letih se je Parada učenja vrnila v Škofjo Loko. Živahen vrvež je v popoldanskih urah preplavil mistično srednjeveško središče. Bogat spremljevalni program in zanimive vsebine na stojnicah, na katerih so se predstavljala lokalna društva, organizacije in ustanove za izobraževanje in usposabljanje, so vabili številne mimoidoče. Najmlajše sta navdušila lov za zakladom in poslikava obraza, malo starejše pa živahen glasbeni in plesni program. Bilo je veliko radostnih in nasmejanih obrazov.

Erika Brenk (erika.brenk@acs.si), ACS

Take Parade bi lahko imeli večkrat na leto

ZIK Črnomelj je na ploščadi pred Kulturnim domom Črnomelj pa tudi na vrtu za stavbo organiziral Poklicijado. Vrtičkarjem, osnovnošolcem in srednješolcem so predstavili poklice, ki jih primanjkuje na trgu dela. Dogodek je s svojimi bogatimi izkušnjami opravljanja najrazličnejših poklicev odprl bivši predsednik Borut Pahor. Ste vedeli, da je bil tudi maneken? Vedno vesel sem kolegov iz Bele krajine, posebno pa mojih dobitnikov Priznanj ACS. Tokrat sem lahko objel Minko ter Gill in Dennisa.

LU Krško je na barviti ploščadi pred Kulturnim domom zbrala kopico partnerjev. Svoje poslanstvo so na stojnicah predstavljali tako živahno, da so privabili tudi tiste, ki so se po naključju znašli v bližini. Sodelujoče organizacije so ponujale konkretne dokaze, da je radovednim lepše živeti. Mene se je še najbolj dotaknila kamišibaj Zdravljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja. Ne verjamete vsemu skupaj? Utrinke z dogodka predstavlja ePosavje TV v Posavskem tedniku.

Darijan Novak (darijan.novak@acs.si), ACS

PU v Slovenski Bistrici

O dežju, hudiču in plesu v Slovenski Bistrici

Sprva je kazalo, da bo Parado učenja v Slovenski Bistrici odneslo slabo vreme. Toda predstavnice koordinatorja so razprle dežnike; posnemali so jih drugi udeleženci. V čudovitem parku za knjižnico se je dogajanje nadaljevalo. Popoldne je odneslo oblake (sem sonce pripeljala iz prestolnice?) in nadaljnje dogajanje je teko brez prekinitev. Prisluhnili smo pripovedovalki Janji Sivec in njenim pretresljivim, pa tudi zabavnim zgodbam o hudiču in o tem, kako ga je ljudstvo (predvsem ženskega spola) v preteklosti ničkolikokrat premagalo. Obisk knjižnice je potrdil, da Slovenska Bistrica tega dne živi in diha moč in radost učenja. Nenadejano sem si imela priložnost ogledati Bistriški grad in precej izvedeti o grofu Attemsu, ki je dal med drugim poslikati dvorano. Potem je bil čas za ples – solo latino gre tamkajšnjim udeleženkam odlično od rok, ali bolje, od teles.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Vsem dvajsetim koordinatorjem se zahvaljujemo za inovativen, živahen, lokalno obarvan pristop k tako veliki vseslovenski kampanji za promocijo znanja in učenja odraslih. Prirediteljem, ki smo jih obiskali, čestitamo za iznajdljivost  in vztrajnost ob neprijaznem vremenu. Hvala za lepa doživetja, priložnosti za srečanje in nova poznanstva ter gostoljubje. V taki družbi nas za razvijanje in krepitev spretnosti odraslih prav nič ne skrbi.