V začetku decembra je ACS obiskalo devet hrvaških kolegov iz ustanove za izobraževanje odraslih Dante, ki deluje na Reki. Sodelavci ACS smo pripravili program obiska, tako da smo predstavili svoje delovanje, še posebno mednarodno sodelovanje. Razprava je bila usmerjena k nadaljnjemu sodelovanju pri projektih Erasmus+.

​Po dopoldanskem delu smo jim predstavili še dva primera dobrih praks izvajalcev v IO. Obiskali smo Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana in zasebno izobraževalno ustanovo Glotta Nova v Ljubljani. Skupaj smo v prijateljskem in praznično obarvanem vzdušju iskali poti k partnerstvu v programu Erasmus+.

Tik pred prazniki smo gostili še tri slovaške kolegice iz Združenja AINova, ki deluje kot nacionalni koordinator slovaškega projekta EPUO. Kot primera dobrih praks za svoj projekt MOVED so izbrali Slovenijo in Estonijo. Temeljni cilj njihovega projekta je razviti uspešen model regionalizacije na področju VŽU in IO na Slovaškem, zato jim bomo pomagali s svojimi izkušnjami na nacionalni in lokalni ravni. Nad predstavljenimi modeli so bile navdušene in domov odhajajo z upanjem, da kaj podobnega uvedejo tudi na Slovaškem.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS