Sredi novembra se je pri nas zglasila delegacija iz BiH. Tudi tokrat smo obisk organizirali z DVV International – uradom za BiH. V naše kraje so pripeljali 20 gostov iz šestih kantonov, predvsem predstavnikov različnih ministrstev. Da se jim zdi področje IO zanimivo in pomembno, še najbolj potrjujejo predstavniki bosansko-podrinjskega kantona Goražde, od koder je prišla sama premierka s tremi ministri. Izhodišče obiska je bilo delovanje IO v praksi, financiranje ter medsektorsko sodelovanje med ministrstvi, povezovanje z lokalnimi skupnostmi, nevladnim in zasebnim sektorjem ipd. v Sloveniji. V državi, od koder prihajajo gostje, so namreč pred kratkim prav v vseh kantonih sprejeli zakone o izobraževanju odraslih, kar je za tako razdrobljeno ureditev gotovo velik uspeh.

Prvi dan smo odpotovali v Črnomelj, kjer je ZIK priredil dogodek Dolgožive ljudske univerze, srečanje direktoric ljudskih univerz in županj občin z ministrom za izobraževanje dr. Jernejem Pikalom. Prav zadnji trenutek je, kot smo izobraževalci odraslih že navajeni, obisk odpovedal, a sta manko odlično zapolnili Elvira Šušmelj in mag. Katja Dovžak. Prispevki in predstavitve dobrih praks sodelovanja med ljudskimi univerzami in občinami so ponudili dober, v prakso usmerjen pregled delovanja IO pri nas. O jagnjetini, ki so nam jo, poleg ostalega, ponudili Belokranjci, pa so sanjarili še med večerjo …

Drugi dan nas je gostila Ajdovščina. Najprej so nas sprejeli na občini, ki resnično velja za dobro prakso sodelovanja. Zopet je izstopal župan Tadej Beočanin. Vemo, da se politiki znajo pripraviti na nastope, a gospod Beočanin suvereno in strokovno odgovarja na vsa, tudi strokovna, vprašanja, kar vsaj zame pomeni, da ga resnično skrbijo izzivi današnje družbe in rešitve išče z izobraževanjem. Vsaki občini v Sloveniji privoščim takega župana. LU Ajdovščina je nato predstavila svoje projekte in nam pripravila prekrasne prigrizke, katerih fotografije so v trenutku zasule Facebook. Obiskali smo tudi podjetje Mlinotest, Vipavski Križ ter učni center Brje. O vseh bi lahko napisal kaj lepega …

Tretji dan smo preživeli v Ljubljani, v družbi kolegic z ministrstev, predstavila sta se tudi Javni zavod Cene Štupar in Zveza ljudskih univerz Slovenije, svoje pa smo dodali tudi aceesovci. Z MDDSZ so prišle Maja Grašič, Damjana Šarčević in Darja Čot, z MIZŠ pa Ema Perme. Domače barve so branili kolega Peter Beltram, ki je predstavil naš sistem izobraževanja, ter kolegice Tanja Vilič Klenovšek, Estera Možina in Darija Premk, ki so predstavile aktualne vsebine iz središč.

Vsakič v središču tehtamo, ali ni tokrat program res prebogat, a gostom velja pokazati, kaj vse počnemo na področju in jih navdihniti za nadaljnje delo. To nam morda uspeva le zato, ker nas vedno znova prijazno sprejmejo naši kolegi na terenu in z ministrstev. Hvala.

Darijan Novak (darijan.novak@acs.si), ACS

Skip to content